Εθνικά Θέματα

Ο Βαλκανικός χάρτης αλλάζει: Η Ευρώπη είναι διστακτική αλλά οι ΗΠΑ έχουν έντονο ενδιαφέρον

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΕΛΕΠΗ

Η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ άνοιξε την όρεξη για το θέμα του Κοσσοβαρικού. Στην συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπήρξαν αντιδράσεις από τρίτες χώρες, όπως Γαλλία και Ολλανδία, γιατί δεν έβλεπαν με καλό μάτι την διεύρυνση των Βαλκανίων εν μέσω Brexit. Άλλωστε, ο Μακρόν είχε πει ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε οι 28, με 30 χώρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Την συμφωνία της Ελλάδας και των Σκοπίων δεν την έβλεπε με καλό μάτι και η Σερβία, γιατί μάλλον είχε καταλάβει ότι θα ερχόταν και η σειρά της να δώσει τέλος στο Κοσσοβαρικό ζήτημα. Εδώ όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από ότι μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η Ρωσία στα Βαλκάνια έχει χάσει κάποια ερείσματα που είχε και το τελευταίο κράτος που έχει ερείσματα είναι η Σερβία και αυτή δεν την θέλει να την βλέπει να οδηγείτε στον Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στο Κοσσοβαρικό ζήτημα οι δύο χώρες έχουν αρχίσει τον διάλογο με τον Θάτσι και τον Βούτσιτς να είναι θετικοί σε μία συμφωνία που θα τερματίζει αυτόν τον δεκαετή πονοκέφαλο. Οι συζητήσεις που γίνονται είναι η Σερβία να πάρει την Πρίστινα και το Κόσσοβο να πάρει την κοιλάδα του Πρεσόβου.

  • Το ζήτημα της αλλαγής συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου δεν είναι απλό θέμα, γιατί εδώ εμπλέκονται και άλλες χώρες. Ο Ερντογάν έχει πει ότι το θέμα του Κοσσόβου δεν μας αφήνει αδιάφορους, ενώ από την άλλη οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ δεν είναι σίγουρο ότι εάν δουν ότι η συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου πραγματοποιηθεί, δεν θα αφήσουν το ποτάμι να περάσει έτσι.

Οδηγούμαστε σε λύσεις στο Βαλκανικό χάρτη. Με τις ευχές των μεγάλων δυνάμεων, αλλά η Ευρώπη φαίνεται να διστάζει ακόμα να δώσει και αυτή το πράσινο φως.

Ο Βαλκανικός χάρτης θα αλλάξει και το μαγείρεμα στα Βαλκάνια θα σταματήσει. Η Αμερική επέστρεψε το ενδιαφέρον της στην Βαλκανική μετά από την ήπια πολιτική του Ομπάμα στα Βαλκάνια όταν είχε πάρει το βλέμμα της από την πίσω πόρτα της Ευρώπης και το έστριψε αλλού και αυτό το εκμεταλλεύτηκε στο μέγιστο βαθμό η Ρωσία.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας