Εθνικά Θέματα

Όχι οι Ελληνικές ΕΔ δεν εισάγουν όπλα από Τουρκία…

Αρκετά υπήρξαν τα δημοσιεύματα και αναδημοσιεύματα  περί εισαγωγών όπλων για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την Τουρκία.

Όπως διαβάζουμε σε γνωστή εφημερίδα, “Πλήθος τα ερωτήματα για τη λίστα με τα προϊόντα εξ Ανατολών που προορίζονται και για το Στράτευμα!“, θέμα που ξεκίνησε από κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας αναφορικά με το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας Τουρκίας. Σε απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία, το 2018 οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Τουρκία ήταν 1.847.783.849 ευρώ, ενώ το 2019 οι εισαγωγές αυτές αυξήθηκαν και ανήλθαν στα 1.943.316.747 ευρώ.

Πρόκειται φυσικά για το σύνολο τον εισαγωγών από την γειτονική χώρα, κάτι βέβαια που το αρχικό ρεπορτάζ ανέφερε αλλά στη συνέχεια στις αναδημοσιεύσεις το θέμα “χάθηκε στη μετάφραση” (και την παραποίηση).

Σε ένα μάλιστα από αυτά, που ανέλαβε να “ψηλαφίσει” το θέμα αναφερόταν: “Συγκεκριμένα στη σελίδα 32 της λίστας, αναφέρονται ως προϊόντα εισαγωγής από την Τουρκία «πυροβόλα όπλα και παρόμοια είδη, τα οποία χρησιμοποιούν την εκρηκτική δύναμη της πυρίτιδας», «τουφέκια, καραμπίνες και πιστόλια με ελατήριο, συμπιεσμένο αέρα ή συμπιεσμένο αέριο, ρόπαλα και άλλα». Και αν αυτά τα όπλα προορίζονται για την αγορά και όχι για τον Στρατό, κάτι πολύ πιθανό, τι να πει κανείς για τα αμέσως επόμενα προϊόντα, στα οποία αναφέρονται «βόμβες, χειροβομβίδες, τορπίλες, νάρκες, πύραυλοι, φυσίγγια, πυρομαχικά και βλήματα».

Ο “διάβολος” όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οι περιγραφές της προηγούμενης παραγράφου, αφορούν κωδικούς μεταφοράς προϊόντων (συγκεκριμένα ο κωδικός δασμολογικής κλάσης 9306 που αφορά μεταξύ άλλων “Βόμβες, χειροβομβίδες, τορπίλες, νάρκες, πύραυλοι, φυσίγγια και άλλα πυρομαχικά και βλήματα, και τα μέρη τους, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κυνηγετικά σκάγια κάθε είδους και οι τάπες των φυσιγγιών” και “Βόμβες, χειροβομβίδες, τορπίλες, νάρκες, πύραυλοι, φυσίγγια και άλλα πυρομαχικά και βλήματα, και τα μέρη τους, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κυνηγετικά σκάγια κάθε είδους και οι τάπες των φυσιγγιών – Φυσίγγια για τουφέκια ή καραμπίνες με λεία κάννη και τα μέρη τους. Σκάγια για καραμπίνες με πεπιεσμένο αέρα — Φυσίγγια“.

Το 2019, η Ελλάδα εισήγαγε από την Τουρκία, κυνηγετικά είδη αξίας 426,396 ευρώ και βάρους 17,759 κιλών, σε σύνολο εισαγωγών 1,943 δισ. ευρώ

Με απλά λόγια, στον ίδιο κωδικό υπάρχει πολεμικό υλικό, αλλά και κυνηγητικά είδη (όπλα, φυσίγγια κτλ). Δηλαδή η Ελλάδα εισάγει λειόκαννα όπλα όπως καραμπίνες, δίκαννα κτλ, αεροβόλα και διάφορα φυσίγγια, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση και όχι για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι γνωστό πως η Τουρκία διαθέτει μεγάλη βιομηχανία κυνηγητικών ειδών, και πολλές μεγάλες εταιρίες κατασκευάζουν εκει τα όπλα τους (πχ, Winchester). Εννοείται πως οι Ελληνικές ΕΔ ΔΕΝ εισάγουν τορπίλες, πυραύλους κτλ από Τουρκία.

Εμάς στην “Πτήση” πάντως διαχρονικά μας ενοχλεί ότι στις λίστες των εισαγωγών από την Τουρκία περιλαμβάνονται (ανάμεσα σε άλλα) φασόλια, ρεβίθια και φακές και οι παραπάνω ανοησίες που γράφουν κάποιοι για να πιάσουν κανένα κλικ παραπάνω…

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας