Διεθνή

Οι δημοκοπήσεις «καίνε» τον Ερντογάν

Γιατί φοβάται ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Ερντογάν θέλει δυο πράγματα από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Πρώτον, να βγει από με τη… μια, από τον α’ γύρο δηλαδή. Και δεύτερον (ίσως και κυριότερο) να κερδίσει το κόμμα του την πλειοψηφία στη Βουλή. Γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να περάσει ό,τι θέλει και όποτε το θέλει.

Μια δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας όμως δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά για τον Τούρκο πρόεδρο.

Όχι μόνο δεν θα κερδίσει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Gezici, τις εκλογές από τον πρώτο γύρο αλλά βλέπει και τη δημοτικότητά του να μειώνεται. Μια πτώση που φτάνει στο 1,6% μέσα σε μια εβδομάδα.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα χάσει την πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση του Gezici διενεργήθηκε από τις 2 ως τις 3 Ιουνίου σε σύνολο 2.814 ανθρώπων. Το 47,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μια εβδομάδα νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 48,7%.

Ο δε συνασπισμός μεταξύ του AKP και του εθνικιστικού MHP δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Το 48,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτίθεται να ψηφίσει ένα από τα δύο κόμματα. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας