Απόψεις

Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου

ΤΟ «ΚΟΚΤΕΪΛ» είναι γνωστό: Μια μεζούρα παροχολογία, δυο μεζούρες σκανδαλολογία με μπόλικο διχασμό και λίγο τριμμένο πάγο από στροφή στη σοσιαλδημοκρατία. Η σύλληψη του μίγματος μπορεί να έγινε δίπλα σε μια ωραία πισίνα στην Αίγινα ή σε μια μοναδικής ομορφιάς παραλία του Σουνίου.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Την Παρασκευή όμως ανέλαβαν οι μετρ των «υπογείων» του Μ. Μαξίμου συνεπικουρούμενοι από ένα «οργανωμένο σύστημα» στον χώρο του Τύπου και μια μειοψηφία κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι «να τα παίξουν όλα για όλα». Στόχος του είναι να καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου η ανατροπή του δυσμενούς για την κυβέρνηση κλίματος. Ολοι ξέρουν ότι οι δημοσκοπήσεις του πρώτου μήνα του φθινοπώρου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα της «νέας σεζόν». Κι επομένως καθορίζουν και τις στρατηγικές και τις τακτικές επιλογές των κομμάτων. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια πολιτική σεζόν οι οποία έχει 4 εκλογικές αναμετρήσεις, μεταξύ αυτών και εθνικές εκλογές.

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ για «ολική επιστροφή» έσβησαν οριστικά μαζί με τα αποκαΐδια στο Μάτι. Τι «παίζεται» επομένως ακόμα; Παίζεται η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, η αυτοδυναμία, η επιβίωση ή η εξαφάνιση πολιτικών σχηματισμών κι επομένως και η δυνατότητα μελλοντικών συνεργασιών. Παίζεται πόσο εύκολα ή δύσκολα η επόμενη Βουλή θα έχει τις δυο «μαγικές πλειοψηφίες» (το 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και 200 για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε και οι μεθεπόμενες εκλογές να μη γίνουν με τον εκλογικό νόμο της ακυβερνησίας που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.). Και παίζεται, τέλος, το προσωπικό μέλλον πολιτικών παραγόντων που πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα.

ΟΣΟ ΚΙ αν -όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα- δεν παίζεται το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές, παίζονται πολλά. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνεται η διχαστική και ταυτοχρόνως εκμαυλιστική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Εκμαυλισμός με υποσχέσεις και παροχές τις οποίες γνωρίζει ότι δεν θα κληθεί ποτέ να εφαρμόσει. Και διχασμός με σκανδαλολογία και λάσπη. Ο στόχος του Μ. Μαξίμου επί του παρόντος και έως ότου δημοσιευτούν οι πρώτες μεγάλες δημοσκοπήσεις μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ είναι να μην αφήσει να ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ. Το Μάτι είναι ήδη καταγεγραμμένο- κατάφερε καίριο πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αυτό το πλήγμα ήρθε μετά το πλήγμα που είχε δεχθεί από το Σκοπιανό. Οι επικείμενες δημοσκοπήσεις αναμένεται να δείξουν αν αυτά τα πλήγματα λειτούργησαν αθροιστικά ή πολλαπλασιαστικά.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ η προσπάθεια συσπείρωσης της ημιδιαλυμένης εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι το ενδεδειγμένο πρώτο βήμα της στρατηγικής του Μ. Μαξίμου. Το ερώτημα, το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα, είναι πόση ανταπόκριση μπορεί να βρει αυτή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος είναι πλέον χωρίς αξιοπιστία, με αρνητικά αξιολογημένη την ικανότητά του να αντιμετωπίζει ή να λύνει προβλήματα και με έναν αρχηγό ο οποίος είναι πλέον καταφανώς αδύναμος και ανίσχυρος.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ του Σεπτεμβρίου θα είναι ένα πρώτο «ταμείο» για όλα αυτά. Αλλά και μια κρίσιμη «δεξαμενή απαντήσεων» για τα επόμενα βήματα και τους στόχους που μπορούν να τεθούν. Η «μάχη της ΔΕΘ» είναι ένας σημαντικός παράγων σε αυτή τη διαμορφωμένη, αλλά κυλιόμενη πραγματικότητα. Και μαζί με τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου ίσως καθορίσει ακόμα και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

ΑΙΧΜΗ

ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ

Ο απόηχος από τον διεθνή διασυρμό της χώρας με το ρεπορτάζ του BBC για το κολαστήριο της Μόριας δεν έχει κοπάσει. Η κατάσταση όμως, αντί να αρχίσει να βελτιώνεται έστω οριακά, μάλλον επιδεινώνεται δραματικά. Ο κ. Βίτσας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η κατάσταση στη Λέσβο «είναι οριακή». Ενώ οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν προχωρούν αύριο σε αποχή από την υπερωριακή εργασία και κάνουν τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα.

Καταγγέλλουν ότι στο hotspot σε χώρο που είναι για 3.500 μετανάστες ζουν… 8.500! Το οποίο σημαίνει πρακτικά ότι σε ένα τετραγωνικό μέτρο «ζουν» πάνω από 2 άτομα! Την ίδια ώρα που αυξάνονται οι ροές, το ιατρικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδυναμωθεί. Τα λύματα από τις αποχετεύσεις ξεχειλίζουν και η δυσοσμία είναι ασφυκτική. Ο κίνδυνος για κάθε είδους επιδημίες είναι μεγάλος, ενώ αυξάνονται τα ψυχικά νοσήματα. Εκτός από τη ζωή των μεταναστών έχει γίνει αφόρητη και επικίνδυνη και η ζωή των εργαζομένων στα ΚΥΤ.

Μέχρι τώρα η «ανθρωπιστική» κατά τα άλλα κυβέρνηση έκρυβε το «έγκλημα της Μόριας» κάτω από το χαλί. Φροντίζοντας μόνο να «χαθεί» η εικόνα. Η ουσία -το δράμα που ζουν οι ανθρώπινες ψυχές στο κολαστήριο- όπως και σε πολλά άλλα θέματα αποδεικνύεται ότι δεν ενδιέφερε ποτέ την κυβέρνηση. Κι ας είχε πουλήσει «ανθρωπισμό» με τα καντάρια το 2014-15. Μόνο που τώρα, μαζί με τα λύματα από τις αποχετεύσεις, ξεχειλίζει όζουσα κι εμφανής απανθρωπιά.

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ;-1

Η εξαγορά της σκοπιανής εμπορικής ενεργειακής εταιρίας EDS από τη ΔΕΗ, πάνω στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, μόνο ερωτήματα δημιουργεί. Η εξαγορά έναντι 4,8 εκατομμυρίων ευρώ έγινε δύο μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Η EDS ανήκε στον αντιπρόεδρο του Ζ. Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ. Ο οποίος, όπως λένε φήμες από την ΠΓΔΜ, ασχολείται και με τα οικονομικά του κόμματος του Ζ. Ζάεφ.
Η εξαγορά προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις, καθώς η ΔΕΗ που έχει βρεθεί δύο φορές κοντά στη χρεοκοπία και αδυνατεί να συντηρήσει ακόμα και το δίκτυό της -με αποτέλεσμα τα πολλά μπλακάουτ που είχαμε φέτος το καλοκαίρι- βρήκε 5 εκατ. για την εξαγορά…

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ;-2

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εξαγορά φαίνεται ότι έγινε με πολιτική εντολή. Γι’ αυτό και ο αρμόδιος τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ. Κ. Σκρέκας ζήτησε χθες από τον Γ. Σταθάκη «ξεκάθαρες απαντήσεις» γι’ αυτή την εξαγορά. Η οποία, όπως λένε κακεντρεχείς γλώσσες, «μπορεί και να χρηματοδοτεί την καμπάνια του Ζάεφ». Ερωτήματα εγείρονται από στελέχη του χώρου της ενέργειας και για το αν η EDS είχε κερδοφόρες ή αρνητικές τις δύο τελευταίες χρήσεις της (2016/2017). Κάτι που είναι προφανές ότι έχει μεγάλη σημασία και από επιχειρηματικής άποψης. Ούτως ή άλλως από πολιτικής απόψεως, απ’ ό,τι φαίνεται, μόλις άνοιξε το θέμα…

Β ΘΕΜΑ

ΤΟ FBI ΚΑΙ Η CIA ΠΑΝΕ ΔΕΘ

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι Ιθάκη και τα συλλαλητήρια δεν είναι οργανωμένες υποδοχές μεταμφιεσμένων κομματικών στελεχών. Τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ. Ο συνδυασμός -στις δεδομένες συνθήκες- αποδεικνύεται τουλάχιστον εκρηκτικός. Με αποτέλεσμα τα ήδη εντυπωσιακά μέτρα ασφάλειας που είχαν σχεδιαστεί για την προστασία του πρωθυπουργού να προσλάβουν υπερατλαντικές διαστάσεις. Στους 5.000 Ελληνες αστυνομικούς προστέθηκαν και πράκτορες του FBI και της CIA, οι οποίοι όπως έγινε γνωστό θα έχουν πρόσβαση και στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στις κάμερες ασφαλείας που έχει.

Πάνε οι εποχές του «YANKEES GO HOME» κι ήρθαν οι αριστερές εποχές του «YANKEES WELCOME».

 ΑΠΟΡΙΕΣ

1. Στις 688,77 μονάδες ο Γ.Δ. του Χρηματιστηρίου με πτώση 1,05%. Τι έχει το έρμο και ψοφάει, αφού βγήκαμε από τα Μνημόνια;

2. Κύριε Φάμελλε, ο κ. Κυρίτσης ξέρει ότι είστε «μενουμευρωπαίος» ή θα έχετε μπλεξίματα;

3. Υπάρχει τίποτα πιο δίκαιο από την «ιερή αγανάκτηση» της κ. Δούρου για όσους δεν καταλαβαίνουν από «στραβές»;

Πηγή: https://www.eleftherostypos.gr

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας