Απόψεις

Οι εκλογές, οι… παροχές, οι δημοσκοπήσεις, το Σκοπιανό και οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό

Έντονη κινητικότητα

Το ενδεχόμενο να γίνουν το Μάιο του 2019 οι εκλογές ή και νωρίτερα παραμένει στο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνουν καθημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης. Η σχετική δήλωση του Νίκου Φίλη (Θέμα FM) έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο ως προς το χρόνο κατά τον οποίο θα στηθούν οι κάλπες, αλλά και ως προς το σκεπτικό που μπορεί να επικαλεστεί ο Αλέξης Τσίπρας για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

«Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το φθινόπωρο του 2019. Δεν αποκλείω να γίνουν νωρίτερα. Εξαρτάται από το ξεδίπλωμα ενός προγραμματισμού της κυβέρνησης που αφορά στην ενίσχυση των μεσαίων τάξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποσυνδέοντας πρακτικά πλήρως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και λιγότερο από την έκβαση της μάχης για τις συντάξεις. Την εκτίμηση αυτή είχε διατυπώσει μάλιστα πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία, οι παροχές της κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις θα είναι οι παράγοντες που θα λάβει υπόψη του ο πρωθυπουργός πριν από την οριστική απόφασή του.

Ειδικά δε για τις δημοσκοπήσεις, μόνο χαμόγελα έχει προκαλέσει σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κρατά δυνάμεις στις τελευταίες έρευνες, παρά τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού και αποκορύφωμα την τραγωδία στο Μάτι, ενώ σε ορισμένες εξ αυτών ακόμη και ν’ αυξάνει τα ποσοστά του.

Τις εκτιμήσεις ενισχύουν, άλλωστε, όσα είπε ο κ. Φίλης και για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του Πάνου Καμμένου. «Δικαιούται να πει την άποψη του με τρόπο που να μη δημιoυργεί μείζονα κρίση, κυρίως για την οικονομία αλλά και για την πολιτική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε παρόμοια τοποθέτηση προχώρησε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. «Θα ήταν υπονομευτικό και τρικλοποδιά αν ο κ. Καμμένος, με αφορμή το Σκοπιανό, δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν και δύσκολο, θα μπορούσε να επιδιωχθεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε χαρακτηριστικά (ΕΡΤ).

Την ίδια στιγμή, την έντονη κινητικότητα που υπάρχει σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό επιβεβαιώνει η αναταραχή που επικρατεί στην Ένωση Κεντρώων. Μετά το επεισόδιο Σαρίδη-Καβαδέλλα και την πρόθεση του πρώτου ν’ αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα, ο Αριστείδης Φωκάς έκανε την… έκπληξη και ανακοίνωσε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί.

Εάν, όμως, αποχωρήσει και ο Ιωάννης Σαρίδης – ο οποίος ήδη θεωρείται ξένο σώμα στην Ένωση Κεντρώων – η κοινοβουλευτική της ομάδα θα διαλυθεί, αφού με βάση τον Κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να έχει λιγότερους από 5 βουλευτές (σ.σ.: η Ένωση Κεντρώων θα μείνει με τέσσερις). Γεγονός που μπορεί, θεωρητικά, ν’ απελευθερώσει βουλευτές να ταχθούν ακόμη κι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και να εξασφαλιστούν ευκολότερα οι 151 ψήφοι. Ή ακόμη και υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τις πληροφορίες ν’ αναφέρουν ότι η Κουμουνδούρου εδώ και καιρό προσβλέπει στη διάλυση της Ένωσης Κεντρώων ως ένα από τα σενάρια για αύξηση της δύναμής της.

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας