Άμυνα Διπλωματία

Οι Ισραηλινοι «ανησυχούν» ότι οι Τούρκοι θα δώσουν «μυστικά» του F-35 στην Κίνα.

Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερα Ισραηλινά κέντρα σκέψεως αναφέρουν με ανησυχία την αναθερμανση των σχέσεων Τουρκιας-Κίνας. Το συμπέρασμα που βγάζουν είναι πως αυτή η «συνεργασία» μεταξύ των 2 Ασιατικών χωρών πρέπει να απασχολήσει τον δυτικό κόσμο αρκετά, και να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή – «κι εννοώ μεγάλη προσοχη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής της ShinBet (Ισραηλινή Γενική Υπηρεσία Ασφάλειας), Jacob Pery.

Σε αυτό το συμπερασμα οδηγηθηκαν μετά από μια σειρά Σινοτουρκικων επαφων και δηλώσεων το τελευταιο, οι οποίες έβαλαν στην άκρη τις οποίες διάφορες υπάρχουν ανάμεσα τους, με πρώτη αυτή των Ουϊγουρων. Μάλιστα, οι ενδείξεις για κάτι τέτοιο είναι αρκετές για να είναι συμπτωματικες. Μερικές μόνο από αυτές είναι η οικονομική βοήθεια της Κίνας, ύψους $1 δισ., η πλήρης συμφωνία στο project “Belt and Road Initiative”, καθώς και οι κοινές δηλώσεις των 2 πλευρών για σύναψη «στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κίνας.

Μερικοί μάλιστα, πήγαν ακόμα ένα βήμα παραπέρα, καθώς όπως δήλωσαν στο Breaking Defence, «η Κίνα θα προσπαθήσει να πλησιάσει τις Τουρκικές εταιρίες που συμμετείχαν μέχρι πρότινος στην παραγωγή τμημάτων των F-35». «Κι αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε, καθώς οι Κινέζοι προσπαθουν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν προηγμένες τεχνολογίες. Είναι πρωταθλητές σε αυτό».

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας