Εθνικά Θέματα

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία

Oμάδα των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων δέχθηκε πυρά «κατά λάθος» από τον τουρκικό στρατό την Παρασκευή στην πόλη Κομπανί, μεταδίδει το Newsweek, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία

Επικαλούμενο Κούρδο αξιωματούχο, αλλά και αξιωματούχο από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το Newsweek αναφέρει πως Αμερικανοί στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκονταν στον λόφο Μαστενούρ στην πόλη Κομπανί, δέχθηκαν πυρά από δυνάμεις του τουρκικού Πυροβολικού που επιχειρούσαν στην περιοχή κατά Κούρδων μαχητών, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασης της Άγκυρας.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε πως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να γνωρίζουν και να είναι προσεκτικές με το ενδεχόμενο να υπάρχουν αμερικανικές «θέσεις» στο σημείο. Ο ίδιος δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ως προς τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονταν στην περιοχή όταν δέχθηκαν τα πυρά, ωστόσο σημείωσε πως δεν είναι μεγάλος, προσδιορίζοντάς τον μεταξύ 15 και 100.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως τα πυρά που εξαπέλυσε το τουρκικό Πυροβολικό ήταν τόσο σφοδρά, που οι Αμερικανοί στρατιώτες σκέφτηκαν να απαντήσουν ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα. Ωστόσο, δεν προέβησαν σε αυτή την κίνηση και αποχώρησαν από το σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το CNN, τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη θέση των Αμερικανών, στον λόφο κοντά στο Κομπάνι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν απώλειες Αμερικανών στρατιωτών ή για τραυματισμούς.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, και αφού είχε αποφασίσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή ανοίγοντας τον δρόμο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας, είχε απευθύνει προειδοποίηση στον Ταγίπ Ερντογάν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στη Συρία.

Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού δεν στοχοθετήθηκε»

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως «το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού δεν στοχοθετήθηκε και πως είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία αμερικανική βάση δεν θα πληγεί, κατά την ανταπόδοση των πυρών που προέρχονταν από περιοχή κοντά στο αμερικανικό φυλάκιο.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία.

«Ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως ενήμερος για τα σημεία που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις», επισήμανε ο ίδιος τονίζοντας «ότι διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας