Ένθετο Οικονομία: Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Νοέμβριο


Χαμηλότερες αναμένεται να είναι οι τιμές τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ.

Η μεγάλη πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου που χθες έκλεισε στα 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διευρύνοντας το ποσοστό της μηνιαίας πτώσης στο 42%, αναμένεται να αποτυπωθεί στις σημερινές ανακοινώσεις των τιμολογίων λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

Δείτε στο Ένθετο Οικονομία του EΡTNEWS 

Αναμένεται σημαντική μείωση καθώς οι τιμές χονδρικής για τον Οκτώβριο διαμορφώνονται στα 263 ευρώ ανά μεγαβατώρα μειωμένες κατά 36% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.


ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

112 € / MWh
Μηνιαία μεταβολή: -42%


ΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Οκτώβριος: 263 €
Σεπτέμβριος: 414 €
Μεταβολή: -36%


ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Σεπτέμβριος: 0,78 € / KWh
Οκτώβριος: 0,60 € / KWh
Νοέμβριος: περίπου 0,45 € / KWh

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Σεπτέμβριος: 0,64 € / KWh
Οκτώβριος: 0,33-0,43 € / KWh
Νοέμβριος: 0,20-0,30 € / KWh

Την ίδια ώρα προβληματίζει η νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων ενώ συναγερμός έχει σημάνει στις αγορές εν όψει των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Οι αποδόσεις στα ομόλογα της Ευρώπη καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση με το ελληνικό 10ετές να ξεπερνά το 5% την ώρα που το αντίστοιχο γερμανικό και το ιταλικό καταγράφουν πολυετή ρεκόρ.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
(10ετείς τίτλοι)
Γερμανικό: 2,37%
Ιταλικό: 4,76%
Ελληνικό: 5,05%

Στην ελληνική αγορά, μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στο ψωμί συζητούν Υπουργείο Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι των αρτοποιών καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση λόγω εκτόξευσης των πρώτων υλών. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γωγώς Κατσέλη και της Κατερίνας Μπατζάκη εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί “καλάθι του αρτοποιού”.
Τέλος εκπνέει στο τέλος του μήνα η προθεσμία για την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. Οι επαγγελματίες ζητούν περισσότερο χρόνο τονίζοντας ότι κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα χωρίς να έχουν ακόμη την τεχνική δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο.

Παρουσίαση επιμέλεια: Δρ.Κωνσταντίνα Δημητρούλη

 

Πηγή: ertnews.gr