Η Κραυγή του Ενστόλου

Ομάδα «ΔΙ.ΑΣ.»

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

H Ειδική Μονάδα της ΕΛ.ΑΣ που η κοινωνία την αγάπησε, το έγκλημα τη φοβήθηκε και που η Ηγεσία δυστυχώς την ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ.
Δεν είναι δύσκολο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ν’ αναγνωρίσουν το έργο και την συμβολή της Ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές και στην προσωποποίηση της εξωστρέφειας της ΕΛ.ΑΣ στην κοινωνία.

Ίσως η μοναδική Υπηρεσία, που η κοινωνία αγκάλιασε και εξέλαβε ως «τα δικά μας παιδιά» με την καλή όμως έννοια αυτή την φορά.
O Carl DICKENS, Ψυχολόγος του FBI στον τομέα αποκατάστασης και ψυχολογικής στήριξης θυμάτων εγκλήματος, υποστηρίζει πως όταν το θύμα βρίσκεται σε κατάσταση φόρτισης λόγω απειλής της ζωής του ή βίαιης παραβίασης του ιδιωτικού του χώρου – ασύλου, ο λόγος που δεν καταρρέει ψυχολογικά και σωματικά είναι η ελπίδα ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα έρθει κάποιος να τον βγάλει από την red zone (κόκκινη ζώνη) σε μια ασφαλής περιοχή ώστε να επανέλθουν οι ψυχοσωματικές του λειτουργίες στο φυσιολογικό (green zone).

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μεταξύ θύματος και διασώστη δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός όχι προς την προσωπικότητα του «ήρωα» αλλά ως προς τον Θεσμό που εκπροσωπεί.
Η παραπάνω επιστημονική άποψη είναι και ο κύριος λόγος ύπαρξης αυτού του ισχυρού δεσμού της κοινωνίας με την Ομάδα «ΔΙ.ΑΣ» στα πλαίσια της ελληνικής πραγματικότητας.
Λόγω της φύσης αυτής της Ειδικής Μονάδος ως πρώτοι προστρέξαντες στα περιστατικά και επίληψης αυτών, έχει βγάλει από δύσκολη θέση χιλιάδες συμπολίτες μας με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα.
Αν θελήσουμε ν’ αναζητήσουμε επιχειρησιακές επιτυχίες αυτής της Ειδικής Μονάδας της ΕΛ.ΑΣ δεν χρειάζεται πάρα να ανατρέξουμε στ’ άπειρα Δελτία Τύπου της Αστυνομίας για παροχή βοήθειας σε πολίτες, για συλλήψεις κακοποιών με Διεθνή εντάλματα σύλληψης, δραπετών από φυλακές, όπως και σωρεία συλλήψεων την στιγμή που συμβαίνουν λόγω της άμεσης ανταπόκρισης της Ομάδας «ΔΙ.ΑΣ».

Δυστυχώς η δυσκίνητη και κωφή Πολιτική και Φυσική Ηγεσία μας, ανίκανη ν’ ακούσει την κοινωνία, ανίκανη να καταλάβει τις ανάγκες μιας νέας και δύσκολης μορφής εγκληματικότητας, πράττει αλόγιστα αποψιλώνοντας την Ομάδα «ΔΙ.ΑΣ» από προσωπικό και αφήνοντάς τη χωρίς ασυρμάτους, χωρίς κράνη, χωρίς αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς μηχανές, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στηριζόμενη ΜΟΝΟ στο υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, φρόνιμα και φιλότιμο των υπηρετούντων.

Η νέα φαεινή ιδέα της καθοδηγούμενης διαχρονικά αστερόεσσας Ηγεσίας ήταν να καταργήσει το ασυρματικό κέντρο της Ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και εν μέσω εφαρμογής του νέου Νομοθετικού πλαισίου (από 1η Ιουλίου σύμπτυξη ποινών κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης και αποφυλακίσεις) υπερφορτώνοντας έτσι το ήδη απαρχαιωμένο σύστημα διαβιβάσεων της Άμεσης Δράσης με εκατοντάδες σήματα ημερησίως.

Πότε επιτέλους η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θ’ αποφασίσει να εναρμονιστεί με την νέες ανάγκες που έχουν οι πόλεις μας;
Πόσο χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η αστυνόμευση για να λειτουργήσει αποτρεπτικά σ’ ένα αστικό τοπίο που βρίθει από κίνηση οχημάτων χρειάζεται ευέλικτες Μονάδες;
Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό ότι το ζητούμενο για ένα αίσιο τερματισμό ενός περιστατικού είναι η το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του χρόνου άφιξης των Μονάδων Αστυνόμευσης;
Είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ η ενίσχυση της Ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» και της Άμεσης Δράσης γενικότερα, σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Τούτο είναι γνωστό σε όλους τους Ανώτερους και Ανώτατους Αξιωματικούς, αλλά όταν η προσωπική ανέλιξη και άνοδος στα ανώτερα στρώματα είναι μοναδική επιδίωξη η λάμψη των άστρων, των σπαθιών και της φλόγας δημιουργούν υπηρεσιακές παρωπίδες αφήνοντας έτσι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι μάχιμοι Αστυνομικοί του πεζοδρομίου, ενώ εν τέλη την νύφη την πληρώνουν πάλι οι πολίτες.

Η Ομάδα «ΔΙ.ΑΣ», η Υπηρεσία που είναι πρώτη δίπλα στον πολίτη, έχει παγιωμένη την θέση της στην συνείδηση της κοινωνίας, με περίσσευμα Δημοκρατίας, με αποτρεπτική ισχύ και απαράμιλλη αποτελεσματικότητα.
Είναι απέναντι απ’ όλους όσους θέλουν να διαπραγματευτούν την ασφάλεια των πολιτών και δίπλα σε όλους όσους χρειάζονται βοήθεια.

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν όλη τους την ζωή να κάνουν την διαφορά αλλά για τους υπηρετούντες της Ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» είναι απλά η καθημερινότητα τους.-

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας