Άμυνα Διπλωματία

Όντως τώρα; Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι έχουν πιέσει την Τουρκία να… προσεγγίσει τους Έλληνες

Στο πλαίσιο της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων με την Τουρκία, με αφορμή την προμήθεια των S-400, οι ΗΠΑ προσπάθησαν εκ νέου να παρουσιαστούν ως εταίροι και υποστηρικτές της Αθήνας, ισχυριζόμενες ότι έχουν ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα… να προσεγγίσει τους Έλληνες με «ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο».

Στις σχέσεις Ελλάδας — Τουρκίας αναφέρθηκε υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού State Department, εν μέσω των τελευταίων «επεισοδίων» στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ευελπιστούμε θερμά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) δεν θα έρθουν σε σύγκρουση» τόνισε χαρακτηριστικά η Γιούρι Κιμ, υπεύθυνη αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν ωφελεί κανέναν. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα μέτρα για να αποφύγουμε μια τέτοιου είδους σύγκρουση».

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Αμερικανίδα αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό και διαμεσολαβητικό ρόλο, ο οποίος θα ενθαρρύνει την επικοινωνία και την προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης.

«Γι’ αυτό και έχουμε υποστηρίξει τόσο πολύ τα βήματα που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις — κάποιες σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες — για προσέγγιση με την Άγκυρα. Το ίδιο έχουμε κάνει και από την άλλη πλευρά. Έχουμε πιέσει τους Τούρκους να προσεγγίσουν τους Έλληνες με ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο» σημείωσε, με νόημα.

Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο ενός «θερμού επεισοδίου» μεταξύ των δύο χωρών, η Κιμ εξήγησε ότι έχει την υποχρέωση να είναι προετοιμασμένη ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Όμως, έσπευσε να προσθέσει, «δεν θεωρώ ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ «τροφοδοτούν» την Ελλάδα με διάφορες υποσχέσεις περί «προστασίας έναντι της Τουρκίας». Πρόσφατα, οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μαρκ Ρούμπιο, κατέθεσαν στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων λίστα με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της Κυπριακή ΑΟΖ.

Ζητείται δε, η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ προβλέπεται χρηματοδότηση για Ελλάδα και Κύπρο.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, φέρεται να έχει παραδώσει στην αμερικανική κυβέρνηση την επίμαχη λίστα των παραβιάσεων, παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις ενέργειες της Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, η «απλόχερη» χείρα βοηθείας των ΗΠΑ έχει εγείρει τον προβληματισμό των αναλυτών, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην παρασυρθεί από την επαπειλούμενη «αυταπάτη» της αμερικανικής στήριξης. Έχουν προειδοποιήσει, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε μία πολιτική στήριξη της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας», ενώ «δεν πρόκειται να έρθουν και σε ρήξη με την Τουρκία με αφορμή την Ελλάδα».

Πηγή: https://sputniknews.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας