Απόψεις

Ώρα μηδέν για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

της Θάλειας Χούντα

Πριν καταλήξουμε, ως χώρα στο επίμαχο θέμα της ονομασίας, πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουμε με ποιον είμαστε και ποιον αφήνουμε. Φυσικά, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την πατρίδα, οφείλουμε όλοι να είμαστε ιστορικά ενήμεροι, πολιτικά σοβαροί και εθνικά πιστοί, με τις αξίες και τις αρχές μας.

Το Μακεδονικό έρχεται από πολύ μακριά και φέρνει στην «πλάτη» του μεγάλα βάρη. Από την άλλη πλευρά, οι γείτονες μας έχουν το πρόβλημα, οι κάτοικοι του κρατιδίου των Σκοπίων, ήρθαν στην περιοχή μετά τον 16ο αιώνα και θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για την σλαβική καταγωγή τους.

Δεν οφείλουμε εμείς να δώσουμε το όνομα και  μόνο διαπραγματευτικό χαρτί που έχουμε στα χέρια μας. Το όνομα θα είναι το «όχημα» για τους σκοπιανούς για να χρησιμοποιήσουν όλα τα αλυτρωτικά τους σχέδια, είτε αυτό είναι σύμβολα, είτε γλώσσα, είτε ιθαγένεια, είτε σύνορα.

Να προστεθεί εδώ, ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα είναι επ΄ αόριστον και η επόμενη κυβέρνηση των Σκοπίων, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα είναι διαλλακτική και χαμηλών τόνων.

Άρα, η ελληνική κυβέρνηση πριν αποφασίσει να δώσει το όνομα, θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους και να πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Με δεδομένο ότι «για όλους μας, η ψυχή μας είναι το όνομα της Μακεδονίας», κάτι που με πατριωτική διάθεση, είπαν σε όλους τους τόνους, η Μ. Μερκούρη, ο Δ. Τσάτσος, ο Μ. Χατζηδάκης και πολλοί άλλοι, εμείς οφείλουμε με εθνικό καθήκον να υπερασπιστούμε την Μακεδονία.

Και για να είμαι δίκαιη, υπάρχουν, ευτυχώς φωνές στο πολιτικό σύστημα, που στηρίζουν την εθνική πατριωτική θέση, που δεν εγκρίνει να δοθεί, η σύνθετη ονομασία στα Σκόπια. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων,ο κ. Βασίλης Λεβέντης έχει πει ξεκάθαρα, ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει, όποτε έρθει στη Βουλή, η απόφαση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, προτείνοντας το όνομα Σκόπια.

Παρότι, ορισμένοι είναι απέναντι στα συλλαλητήρια θέλω να δηλώσω ότι η Θεσσαλονίκη είναι μόνο η αρχή!

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας