Άμυνα Διπλωματία

Παράπονα της Τουρκίας για τους τουρκόψυχους της Θεσσαλονίκης…

Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στη Θεσσαλονίκη λόγω των κλειστών τζαμιών κάνουν την προσευχή τους στη λέσχη του συλλόγου

Χαμπίπογλου: “Οι Ελληνικές Αρχές κρατώντας κλειστά τα Οθωμανικά τζαμιά για λατρεία στη Θεσσαλονίκη εμποδίζουν τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης να διεξάγουν ελεύθερα τη θρησκεία τους”

Μετά από την Αθήνα η δευτέρη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, οι μουσουλμάνοι που ζουν εκεί συγκεντρώθηκαν για να κάνουν την προσευχή τους στο Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης δεδομένου ότι οι Ελληνικές Αρχές δεν επιτρέπουν να ανοίξουν τα τζαμιά για λατρεία. Το σύλλογο που ιδρύθηκε το 2005 από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και το μεσζίτ που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του συλλόγου κλείστηκε το 2017 με την εντολή  του εισαγγελέα λόγω «χωρίς άδεια», από εκεί και πέρα οι μουσουλμάνοι της περιοχής βγάζοντας τις καρέκλες και τραπέζια έξω στρώνουν χαλί στο πάτωμα και κάνουν την προσευχή τους στο σύλλογο.

Οι ιμάμηδες, που διορίζονται από τους εκλεγμένους μουφτήδες από την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, πάνε κάθε εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη από την περιοχή της Δυτικής Θράκης και πραγματοποιούν προσευχή την Παρασκευή στο Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης επίσης κάθε Σαββατοκύριακα, δίνουν θρησκευτική εκπαίδευση στα μειονοτικά παιδιά και διδάσκουν το Κοράνι.

Οι Ελληνικές Αρχές δεν επιτρέπουν να γίνουν λατρεία στο Χαμζά Μπέη τζαμί, στο Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη τζαμί, στο Γενί Τζαμί και στο Αλατζά Ιμαρέτ τζαμί, τα οποία παρέμειναν από την Οθωμανική περίοδο στη Θεσσαλονίκη. Το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης, παρά την επανειλημμένη αίτηση στις ελληνικές αρχές για την κατανομή ενός από τα τζαμιά για λατρεία, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής θετική απάντηση.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου, ”Η χώρα μας  ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι τα τζαμιά από την Οθωμανική περίοδο: το Χαμζά Μπέη τζαμί, το Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη τζαμί, το Γενί Τζαμί και το Αλατζά Ιμάρετ τζαμί παρά την παρουσία των τζαμιών, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που ζούν στη Θεσσαλονίκη για προσευχή του Ραμαζάν Μπαϊράμ λόγω ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα προσευχής υποχρεώθηκαν να συγκεντρωθούν με περιορισμένη χωρητικότητα στη λέσχη του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης. Ο κόσμος  δεν χώρεσε στη λέσχη του συλλόγου και ξεχείλισε στο δρόμο. Το νέο τζαμί, που αφέθηκε να χτιστεί στην πρωτεύουσα της Αθήνας μετά από πολλά χρόνια, πρόσφατα ανοίχθηκε για λατρεία, αλλά είναι προφανές ότι η χωρητικότητα του είναι ανεπαρκής για την μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα. Καλούμε την Ελλάδα να σεβαστεί πλήρως την ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως δημοκρατικό κράτος”.

Σχ: Ο σύλλογος αυτός (για να το πούμε ευγενικά) έχει πολύ καλές σχέσεις με το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης…

Και με ποια λογική επειδή μετοίκησαν στη Θεσσαλονίκη 15-20 άτομα πρέπει να τους παραχωρηθεί και ένα τζαμί για προσευχή;  Διότι τόσοι μαζεύονται για προσευχή στο σύλλογο. Και γιατί σε αυτούς και όχι π.χ. σε Σουδανούς μουσουλμάνους;

Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι για το θέμα δεν μιλάει κάποιο στέλεχος του συλλόγου, αλλά ο γνωστός πράκτορας τουρκικών συμφερόντων της ABTTF Χαλιτ Χαμπιπογλου. Αλήθεια ποια είναι η εργασία του κυρίου αυτού;

Πάντως οι δηλώσεις του, μας θυμίζουν ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Πανομοιότυπες.

Προφανώς θα πρόκειται για σύμπτωση….

Πηγή: https://tourkikanea.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας