Απόψεις Σώματα Ασφαλείας

Οι «παράξενες» φωτιές ως δικαιολογία της ανεπάρκειας του αν. Υπουργού Τόσκα


της Θάλειας Χούντα

Την ώρα που οι καταγγελίες -από κατοίκους και τοπικούς φορείς των περιοχών που εδώ και τρεις ημέρες έχουν παραδοθεί στις φλόγες- για ολιγωρία και ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού πέφτουν βροχή, η τύχη αλλά και η ακριβής τοποθεσία του Πρωθυπουργού της χώρας αγνοείται.

Τί και αν η επικράτεια δοκιμάζεται από πυρκαγιές, η μισή Ανατολική Αττική έχει ήδη καεί και ο καπνός έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός παραμένει άφαντος και η κυβέρνηση του βρίσκεται σε φάση θερινών διακοπών.

Εξαίρεση του κανόνα αποτελούν οι Νίκος Τόσκας και Πάνος Σκουρλέτης, οι οποίοι, εμφανώς τροπικά μαυρισμένοι, πόζαραν στον φωτογραφικό φακό κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Στη σύσκεψη ο αν. υπουργός Τόσκας μίλησε για 122 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ επέμενε στο σενάριο για εμπρησμούς. Και αυτό το σενάριο, δεν προκύπτει από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που εξετάζουν το θέμα αλλά από το ότι α) «οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο» και β) «οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε διαφορετικές περιοχές κι έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων με την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων».

Εντάξει… Η αφέλεια έχει και τα όριά της. Αν η χώρα δεν βρίσκονταν τυλιγμένη στις φλόγες, θα μπορούσαμε απλά να γελάσουμε.

Φυσικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν διακρίνεται από τόσο μεγάλη αφέλεια. Αντίθετα, οι εικασίες περί εμπρησμών χρησιμοποιούνται ως εξήγηση αποτυχίας.

Λες και το καθήκον του αν. υπουργού Τόσκα είναι, να σβήνει μόνο τις τυχαίες φωτιές και όχι τους εμπρησμούς. Λες και για να αντιμετωπιστεί μια φωτιά, πρέπει να συμβαίνει μόνο σε ένα μέρος της επικράτειας.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για εικόνα χάους, απουσίας συντονισμού και ολιγωρίας. Η κυβέρνηση του «εξαφανισμένου» Τσίπρα, με υπουργό τον γνωστό τοις πάσι – σε τόσες πολλές περιπτώσεις- για τα έργα και τις δηλώσεις του Τόσκα, ανέδειξε τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και  την απουσία κάθε προετοιμασίας.

Τώρα, αναζητά δικαιολογίες, «παράξενες» θεωρίες συνωμοσίας και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Υ.Γ.: Αληθεύει άραγε η καταγγελία που διαβάσαμε στο bloko.gr περί ματαίωσης των διαγωνισμών μίσθωσης ελικοπτέρων με διαταγή του Π. Αδακτυλίδη, Συνταγματάρχη – Συμβούλου του Ν. Τόσκα,  με στόχο να προχωρήσει ο διαγωνισμός με απευθείας αναθέσεις;

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας