Εθνικά Θέματα

Παρέμβαση Γκάμπριελ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Στην εκτίμηση ότι το άλυτο θέμα της ονομασίας συμβάλλει «σημαντικά» στην πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, προέβη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζητώντας την επίλυσή του. «Η Γερμανία δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί μετά από 20 χρόνια δεν έχει βρεθεί μια κάπως λογική λύση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της χθεσινής (3/3) κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ανέγνωσε, σύμφωνα με την Deutsche Welle, μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, βάσει της οποίας δεν κρύβει την ανησυχία του Βερολίνου για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών επικρίνει επίσης ευθέως τον Σκοπιανό Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανώφ για την άρνησή του να αναθέσει το σχηματισμό της κυβέρνησης στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζαέφ. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκάμπριελ καλεί τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να συμπεριφερθεί με ευθύνη, να μετριάσει τη ρητορική του και να κάνει το παν ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

«Να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας»

Αμέσως μετά, ο κ. Γκάμπριελ εκφράζεται «κατηγορηματικά» υπέρ μιας «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας στην ΕΕ, ενώ όπως δηλώνει στη συνεχεία, «λυπούμαστε ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο» αυτής της διαδικασίας. «Αυτό έχει σίγουρα συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης», εκτιμά ο κ. Γκάμπριελ για να συμπεράνει ότι «σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα».

Σε ερώτηση της Deutsche Welle αν κατά αυτόν τον τρόπο ο Γερμανός υπουργός ασκεί και κριτική στα Ηνωμένα Έθνη για τη στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα της ονομασίας, ο Μάρτιν Σέφερ απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση. «Σαφώς και ο ΟΗΕ καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα», τόνισε ο κ. Σέφερ, «αλλά αυτό δεν αποκλείει την παροχή καλών υπηρεσιών στο παρασκήνιο» από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Μάρτιν Σέφερ θύμισε, ακόμα, τις επανειλημμένες συνομιλίες που είχε γύρω από αυτό το ζήτημα στο παρελθόν ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με τους ομολόγους του στην Αθήνα και στα Σκόπια.

«Θα θέλαμε μια καλή λύση και θα επιθυμούσαμε πράγματι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί, ας πούμε, και τα επόμενα δέκα χρόνια τέτοια «λεκτικά τερατουργήματα (αναφερόμενος στο ΠΓΔΜ) για να αναφερθεί σε μια χώρα», τόνισε.

Τέλος, εκφράζοντας κατανόηση για τις διαφορετικές θέσης που τηρούν οι δύο χώρες στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Σέφερ επισήμανε πως η Γερμανία δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν στάθηκε δυνατόν «τον 21ο αιώνα και μετά από 20 χρόνια να βρεθεί μια κάπως λογική λύση». Όπως είπε, «δεν είναι τόσο δύσκολο».

Πηγή: Deutsche Welle

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας