Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

«Πηγή Ειρήνης»(sic): H τουρκική επιχείρηση – εισβολή στην Συρία σε πέντε ερωτήσεις

Η θεωρία Ερντογάν όπως την προβάλει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Σε μία δοξαστική (όπως αναμένεται σε τέτοιες περιπτώσεις) ανάλυση της τουρκικής εισβολής στην Συρία, την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί …«Πηγή Ειρήνης», το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα «πως και γιατί».

Στην εισαγωγή του, επικαλείται μεταξύ άλλων την «εξουδετέρωση 3.060 τρομοκρατών της DAESH» κατά την παλαιότερη τουρκική επιχείρηση με το όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη».

Ακολουθεί ένα αναλυτικό γράφημα-χάρτης και πέντε ερωτήσεις/απαντήσεις.

1. Τί είναι η «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης»;

Η «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» είναι η τρίτη κατά σειράν διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.

2. Πού στοχεύει;

Στην εξόντωση των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην περιοχή, στην διασφάλιση των τουρκικών συνόρων, στην διασφάλιση της επιστροφής των προσφύγων της Συρίας και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

3. Ποιές τρομοκρατικές ομάδες δρουν στην περιοχή;

H τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ και τα παρακλάδια της, YPG, PYD.

4. Πού βασίζεται η επιχείρηση;

Στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

5. Yπάρχει προηγούμενο;

Oι επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» με τις οποίες εκκαθαρίστηκε από το 2016 μία περιοχή 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τρομοκρατικές ομάδες στην Συρία.

Oι πρώτες εικόνες από την...
Anadolu Agency via Getty ImagesOι πρώτες εικόνες από την τουρκική εισβολή στην Συρία, στις 9 Οκτωβρίου.

Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος...
Anadolu Agency via Getty Images
Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος απογειώνεται από την βάση του Ντιγιάρμπακιρ με στόχο να βομβαρδίσει κουρδικές θέσεις στην Συρία, στις 9 Οκτωβρίου 2019.

Εικόνα από τους τουρκικούς...
Anadolu Agency via Getty Images Εικόνα από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στην Συρία με στόχο τους Κούρδους, στις 9 Οκτωβρίου 2019.

Main Photo: Smoke following Turkish bombardment on Syrian town of Ras al-Ain. Photo: Delil Souleiman/AFP via Getty Images
Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας