Διεθνή

Ποιο είναι τελικά το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο

Η Ελλάδα με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στην έβδομη θέση παρέχοντας στους κατόχους των διαβατηρίων τους πρόσβαση, χωρίς προηγούμενη visa, σε 171 χώρες

Οι κυβερνήσεις του κόσμου μίλησαν. Οι Γερμανοί πολίτες είναι οι πιο ευπρόσδεκτοι ταξιδιώτες στον κόσμο.

Ο δείκτης Henley Passport (για τα Διαβατήρια), που κατατάσσει ετησίως τα διαβατήρια σε σειρά ισχύος ανάλογα με την προσβασιμότητα που παρέχουν στους πολίτες, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για το 2018.

Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή για πέμπτη συνεχή χρονιά, με πρόσβαση χωρίς θεώρηση ή  visa κατά την άφιξη τους σε 177 χώρες , από 176 πέρυσι. (Το Φεβρουάριο του 2017, η Λευκορωσία εισήγαγε μια επίσκεψη χωρίς θεώρηση πέντε ημερών για τους πολίτες 80 χωρών , συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας).

Μία διαφορετική λίστα κατάταξης που λέγεται Passport Index, δημοσιεύεται από την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία Arton Capital ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο δείκτης Passport Index, για μικρό χρονικό διάστημα έβαλε την Σιγκαπούρη στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που παρέχουν τα πιο ισχυρά διαβατήρια καθώς, μετά από μία συμφωνία με την Παραγουάη, οι πολίτες της είχαν πρόσβαση σε 159 χώρες, χωρίς να είναι απαραίτητη η προηγούμενη έκδοση visa.

Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης Passport της Arton έβαλε τη Γερμανία ξανά στην κορυφή, σύμφωνα με την κατάταξη του Henley.

Ως επί το πλείστον, ήταν μια καλή χρονιά ως προς την ελευθερία κίνησης των ταξιδιωτών. Από πέρυσι, οι περισσότερες χώρες παρέμειναν διατήρησαν το επίπεδο πρόσβασης του ταξιδιώτη ή σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις.

Ωστόσο, επτά διαβατήρια έχασαν την πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε μια άλλη χώρα: το Αζερμπαϊτζάν, τη Νέα Ζηλανδία, την Αντίγκουα και τη Μπαρμπούντα, την Αλγερία, το Λάος, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, σύμφωνα με τον Henley.

Το γεωργιανό διαβατήριο απέκτησε τη μεγαλύτερη πρόσβαση οποιασδήποτε χώρας, με νέα πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ζώνης Σένγκεν.

Μετά τη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη που κατέχουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα στην προσβασιμότητα σε άλλες χώρες μέσω του διαβατηρίου τους, ακολουθούν η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο με πρόσβαση σε 175 χώρες, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία με πρόσβαση σε 174 χώρες, ενώ η Ελλάδα με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στην έβδομη θέση παρέχοντας στους κατόχους των διαβατηρίων τους πρόσβαση, χωρίς προηγούμενη visa,  σε 171 χώρες.

Ομοίως, υπάρχει και η λίστα με τις χώρες που τα διαβατήριά τους παρέχουν τη μικρότερη ελευθερία μετακίνησης. Στην τελευταία θέση το Αφγανιστάν, το διαβατήριο του οποίου παρέχει δυνατότητα επίσκεψης, χωρίς διατυπώσεις, σε 24 μόλις χώρες, το Ιράκ και η Συρία οι πολίτες των οποίων μπορούν να πάνε σε 27 και 28 χώρες αντίστοιχα, και το Πακιστάν με πρόσβαση σε 30 χώρες.

 

 

Το πρωτότυπο άρθρο στο Quartz

Πηγή Quartz

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας