Άμυνα Διπλωματία

Πλωτά φράγματα: Επικό άδειασμα Στεφανή από Παναγιωτόπουλο

Πλωτά φράγματα: Επικό άδειασμα Στεφανή από Παναγιωτόπουλο για την προμήθεια των 500.000 ευρώ – Δεν εμπλέκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Άδειασε τον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος φρόντισε να διαχωρίσει την θέση του, αλλά και να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι επιλογή του υπουργείου η προμήθεια των 500.000 για τα πλωτά φράγματα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον Σκάι, υποστήριξε ότι η ο διαγωνισμός έγινε αναγκαστικά από το υπουργείο εθνικής άμυνας, αφού ακόμα το αρμόδιο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δεν έχει τη δυνατότητα να τρέξει τέτοιον διαγωνισμό.

Εξέφρασε δε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των πλωτών φραγμάτων, λέγοντας ότι θα πρέπει να τα δουν στην πράξη.

Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση προχωράει σε αυτή την προμήθεια, χωρίς να υπάρχει κάποια μελέτη σχετική. Κοινώς, θα δώσουμε 500.000 ευρώ με συνοπτικές διαδικασίες που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, για να μάθουμε εάν είναι καλά ή όχι τα πλωτά φράγματα, τα οποία ας σημειωθεί έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μεδουσών, μέχρι στιγμής.

Πλωτά φράγματα: Επικό άδειασμα Στεφανή από Παναγιωτόπουλο

Δείτε τις απαντήσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου:

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μόλις μιλούσα για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο. Τι λέτε; Να αρχίσουμε από αυτά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πλωτά φράγματα! Από ό,τι καταλαβαίνω έχει σηκωθεί σήμερα αυτό το θέμα.

Πρόκειται για μια προμήθεια που γίνεται μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο όμως της διαχείρισης του Μεταναστευτικού ζητήματος.

Το ότι αυτή την πρωτοβουλία ανέλαβε ο εθνικός συντονιστής για το Μεταναστευτικό, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, δεν σημαίνει κάτι όσον αφορά την εμπλοκή του Εθνικής Άμυνας.

Κανονικά θα έπρεπε όλη αυτή η διαδικασία να κινηθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πλην όμως, επειδή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συστάθηκε πολύ πρόσφατα και δεν είναι σε θέση να τρέξει αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες την έτρεξε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του εθνικού συντονιστή.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Καλά, δεν θα κολλήσουμε σε αυτό τώρα…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, τι σημαίνουν τα πλωτά: Προφανώς είναι κάποια μέσα, κατά κάποιον τρόπο, ανάσχεσης της ροής. Θα δούμε κατά πόσο θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως στον Έβρο αντιστοίχως τα φυσικά εμπόδια είχαν σχετικό αποτέλεσμα, όσον αναφορά την ανάσχεση των ροών.

Μειώθηκαν οι ροές των εισερχομένων από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, από τη στιγμή που μπήκαν φυσικά εμπόδια στα περάσματα.

Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει ένας σχετικά παρόμοιος αντίκτυπος και αποτέλεσμα με τα πλωτά αυτά μέσα. Θα τα δούμε στην πράξη.

Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις ώστε να μειωθούν κατά κάποιον τρόπο οι ροές, δεδομένου ότι δεν μπορεί να σηκώσει πολύ παραπάνω η κατάσταση και να γίνει μια σοβαρή διαχείριση αυτών που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό .

Πλωτά φράγματα: Επικό άδειασμα Στεφανή από Παναγιωτόπουλο

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα ήθελα, παρακαλώ επί της διαδικασίας, να το κατανοήσουμε και το κλείνουμε σε αυτήν την φάση. Ο κ. Στεφανής εξακολουθεί να έχει την αρμοδιότητα ως προς την οργάνωση των κέντρων φιλοξενίας και τα σχετικά με τα κλειστά κέντρα και τα λοιπά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς! Έχει πρώτα απ’ όλα την αρμοδιότητα για την ασφάλεια των συνόρων, τη φύλαξη των συνόρων, ως εθνικός συντονιστής. Επομένως (και στο πλαίσιο αυτό) θα έλεγα ότι σωστή είναι η διαδικασία πρόσκτησης πλωτών εμποδίων με ενέργειες του εθνικού συντονιστή.

Από εκεί και πέρα, θα δούμε τι αποτέλεσμα, τι αποτρεπτική ισχύ θα έχει αυτό το μέσο, όταν εφαρμοστεί στην πράξη.

Θα είναι όμως ένα φυσικό εμπόδιο. Αν λειτουργήσει, όπως λειτούργησαν αυτά στον Έβρο, εκτιμώ ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Γνώριζε το Υπουργείο Μετανάστευσης ότι έχει γίνει προμήθεια, ότι θα τοποθετηθούν αυτά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από δεκαπέντε μέρες περίπου, σας θυμίζω ότι η προμήθεια αυτή πέρασε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, διότι -τυπικά τουλάχιστον- έγινε στο πλαίσιο του υποπρογράμματος, που τρέχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Προφανώς υπάρχουν συνεννόηση και ένας συντονισμός.

Πλην όμως, για να ξεκαθαρίσουμε και τις αρμοδιότητες, εθνικός συντονιστής είναι ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, αρμόδιος για την ασφάλεια των συνόρων.

Η απόκτηση πλωτών εμποδίων αποτελεί αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή. Από εκεί και πέρα όλα αυτά γίνονται φυσικά σε μία γενικότερη συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σύνθετο και θέλει πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη διαχείριση.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, αλλά τα κέντρα φιλοξενίας, αυτά τα πολυπληθή, τα οργανώνει ο κ. Στεφανής. Συνεχίζει, δηλαδή, στο πώς θα χτιστούν αυτά.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες αυτές οι ενέργειες σε σχέση με τη δημιουργία των δομών, ασφαλώς περνούν μέσα από τη διοικητική προσπάθεια του εθνικού συντονιστή.

Πηγή: https://www.armyvoice.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας