Εθνικά Θέματα

Ποινές 2-5 χρόνια για τους στρατιωτικούς προβλέπει το τουρκικό δίκαιο

Του Παναγιώτη Στάθη

Ως υποβολιμαίο και ύποπτο σενάριο απορρίπτουν ανώτατες δικαστικές πηγές της χώρας μας, τη φημολογία που επιχειρήθηκε να αναπτυχθεί , κυρίως από τουρκικά ΜΜΕ, όταν συνελήφθησαν οι Έλληνες φαντάροι , περί «ανταλλαγής τους» με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2015. Όπως εξηγούν αφενός δεν υπάρχει καμία τέτοια νομική δυνατότητα -ούτε μπορεί να τεθεί- και αφετέρου εκφεύγει των νομικών και ηθικών κανόνων αφού μιλάμε για ανθρωποθυσίες ή παζάρι ανθρώπινων ζωών.

Άλλωστε, συνεχίζουν, η τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και η τύχη τους δεν συναρτάται από «ανατολίτικα παζάρια» τέτοιου τύπου. Μάλιστα το θέμα της έκδοσής τους έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο που θεώρησε πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, το ξέκοψε με κάθετο τρόπο από την πρώτη στιγμή που  επιχειρήθηκε να ανακινηθεί.

Οι κατηγορίες

Την ίδια στιγμή το νομικό πλαίσιο με βάση τα προβλεπόμενα από τον Τουρκικό Δίκαιο για τους Έλληνες φαντάρους προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:

-Σύμφωνα με το άρθρο 332 του Τουρκικού Κώδικα, η παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή σε καιρό ειρήνης, προβλέπει ποινή φυλάκισης από 2-5 χρόνια. Σε ελεύθερη απόδοση (σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον ελληνικό νόμο) πρόκειται για «πλημμέλημα», δηλαδή ήσσονος σημασίας αδίκημα, για το οποίο προβλέπεται συνήθως και αναστολή στην – όποια- ποινή τελικώς επιβληθεί

-Το πρόβλημα είναι αν οι «ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της  στρατιωτικής κατασκοπείας, σε καιρό ειρήνης», θεωρηθούν επαρκείς ώστε να παραπεμφθούν σε δίκη και γι αυτό, το οποίο είναι στην ευχέρεια του εισαγγελέα που θα συντάξει το κατηγορητήριο. Στην περίπτωση αυτή το πλαίσιο ποινής είναι από 15-20 χρόνια σύμφωνα με το άρθρο 328 του Τουρκικού Κώδικα.

Γιατί κρατούνται

Το ερώτημα είναι γιατί κρατούνται εφόσον διώκονται προς το παρών για ένα ήσσονος ποινικής σημασίας αδίκημα, για το οποίο – σε σχετική αντιστοιχία- στην Ελλάδα δεν προβλέπεται προσωρινή κράτηση. Γιατί το δικαστήριο δηλαδή διέταξε την προφυλάκιση τους μόνο για το αδίκημα της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή σε καιρό ειρήνης. Η απάντηση είναι πως, σύμφωνα με το Τουρκικό Δίκαιο, δεν έχουν τα εχέγγυα πως θα παραμείνουν στη χώρα αφού δεν έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή στην Τουρκία. Δηλαδή θεωρούνται – όπως θα ανέφερε ο ελληνικός νόμος- «ύποπτοι φυγής». Και η προφυλάκισή τους γίνεται για να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην επικείμενη δίκη.

Πηγή: https://www.capital.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post