Η Κραυγή του Ενστόλου

Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες της συμπεριφοράς της Τουρκίας

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Είναι εντυπωσιακό πως ο Recep Tayyip ERDOGAN με την καιροσκοπική Εξωτερική πολιτική του συνεχίζει να κερδίζει εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έδειξε και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής.

Πώς γίνεται και ο απόλυτος Ηγέτης ενός Αυταρχικού Πολιτεύματος με χειμαζόμενη Οικονομία αναγκάζει τους Αρχηγούς μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με σχεδόν 500.000.000 πληθυσμό και τη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου να ανέχονται τις ανοικτές προκλήσεις εναντίον τους;

Πριν επιχειρήσω ν’ απαντήσω πρέπει πρώτα να σχολιάσω ότι η υπόθεση δεν έχει λήξει.

Ο Recep Tayyip ERDOGAN μπορεί να φαίνεται νικητής τώρα καθώς η επιθετικότητά του δεν τιμωρείται, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Γι’ αυτό απαιτείται ανάλυση της τακτικής του Recep Tayyip ERDOGAN μήπως βοηθήσει να δοθεί αποτελεσματική απάντηση.

Έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο πώς κινείται η Τουρκία.

Χρήσιμο όμως θα είναι να δούμε συνοπτικά τους κεντρικούς άξονες της συμπεριφοράς της:

Α) Η Τουρκία επιχειρεί συνεχώς να διχάσει τους αντιπάλους της παρουσιάζοντας τα ζητήματα μεταξύ τους όπως αυτή θέλει, προκαλώντας σύγχυση μέσα στην οποία η ίδια δρα με βάναυση απλότητα και φτιάχνοντας προγεφύρωμα για την επόμενη διεκδίκηση.

Για παράδειγμα συνεχώς επιχειρεί ν’ απομονώσει την Ελλάδα και την Κύπρο από τους Εταίρους τους.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Recep Tayyip ERDOGAN έπλεκε το εγκώμιο των λογικών χωρών που δεν ενέδωσαν στις πιέσεις για Κυρώσεις.

Β) Η Τουρκία κατηγορεί τους αντιπάλους για όσα διαπράττει η ίδια.

Έτσι θολώνει τα νερά ώστε τρίτοι να μη γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα, με αποτέλεσμα είτε την ανεμπόδιστη δράση της Τουρκίας είτε την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Οι επιθέσεις του Recep Tayyip ERDOGAN εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ισλαμοφοβία είναι από τα πιο πρόσφατα επινοήματα αυτής της τακτικής.

Γ) Πολύτιμο όπλο της Τουρκίας είναι η αξιοποίηση των δικών της αδυναμιών, είτε αυτές αφορούν την Οικονομία είτε το έλλειμμα Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας την Οικονομία αλλά και την ίδια τη χώρα ως και πολύ μεγάλη και εύθραυστη αξιώνοντας ιδιαίτερη περιποίηση προκαλώντας φόβο σε ξένους παράγοντες μήπως κατηγορηθούν ότι αυτοί έχασαν την Τουρκία.

Έτσι απαιτεί κατανόηση ενώ δρα βάναυσα εναντίον και των πολιτών της και άλλων Λαών.

Αυτές τις τακτικές δεν τις επινόησε ο Recep Tayyip ERDOGAN .

Τις βλέπουμε και απ’ όταν οι Σύμμαχοι κατείχαν την Κωνσταντινούπολη στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Mustafa Kemal ATATURK κατάφερε και να τους διχάσει και να ενισχύσει το κύμα δυσαρέσκειας εναντίον του Σουλτάνου οδηγώντας τα πράγματα εκεί που ήθελε.

Όπως και τότε, κάποιοι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι θα βγουν κερδισμένοι από την ανοχή που δείχνουν στον Recep Tayyip ERDOGAN.

Γι’ αυτό η απάντηση στην Τουρκία απαιτεί να είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει Συμφωνία με τον Διάβολο και που αποσκοπεί.

Πέρα από το να γνωρίζουμε τις αδυναμίες της δικής μας πλευράς πρέπει να ξέρουμε και τις αδυναμίες όσων ασκούν Εξουσία στην Τουρκία.

Ν’ αντιστραφούν οι όροι με στόχο μια Διαπραγμάτευση που θα γίνει με όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Τουρκίας.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας