Εθνικά Θέματα

Ποιος ο στόχος του Πούτιν για την Τουρκία – «Βράζει» το Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα γεγονότα που οδηγούν την γείτονα σε διάλυση

Η 25η Μαρτίου και οι αποφάσεις των Τούρκων…

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Η Τουρκία πιέζεται ασφυκτικά!

  •  Έχει προβλήματα στην οικονομία.
  • Η ηγεσία Τραμπ στις ΗΠΑ «τορπιλίζει» τις παραδοσιακά «καλές σχέσεις» Ουάσινκγτον-Άγκυρας, με την Τουρκία να οδηγείται στα «νύχια« της ρωσικής «Αρκούδας», η οποία θέλει να μετατρέψει ολόκληρη την γείτονα σε «ρωσική πυραυλική βάση (βλ. s-400»), με το βλέμμα ΚΑΙ στον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου.
  • Αμερικανοί και Ρώσοι στηρίζουν τους Κούρδους στην Συρία, οι οποίοι λοξοκοιτάζουν εντός Τουρκίας, στα εδάφη των «αδερφών» τους που βρίσκονται υπό κατοχή.
  • Οι «ενεργειακές» εξελίξεις στην Κύπρο παρουσιάζονται θετικές για τον Ελληνισμό.
  • Το ευρωκοινοβούλιο «πάγωσε» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Είναι προφανές πως το γειτονικό κράτος βρίσκεται σε πανικό.

Πως αντιδρά;

  • Η Τουρκία ενισχύει την παρουσία της στο Αιγαίο, μιας και στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν την παίρνει» να κάνει πολλά λόγω των προειδοποιήσεων των ξένων χωρών που έχουν υψώσει ομπρέλα στις εταιρείες που διενεργούν έρευνες.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», η Άγκυρα ανακοίνωσε πως δεσμεύει μια περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά για άσκηση με πραγματικά πυρά σε ημερομηνίες που θα περιλαμβάνουν την 25η Μαρτίου, δηλαδή την εθνική μας επέτειο, αλλά και την εορταστική περίοδο του Πάσχα (24-30 Απριλίου).

Η Navtex που εξέδωσε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο σταθμός της Σμύρνης προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους πως στην παραπάνω περιοχή θα πραγματοποιηθεί άσκηση στις ημερομηνίες 11-12 και 13 Μαρτίου, 25-28 Μαρτίου, 15-18 Απριλίου, 22 Απριλίου και 24-30 Απριλίου. Ουσιαστικά δηλαδή η Τουρκία «κλειδώνει» αυτή την περιοχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και σε περίοδο σημαντικών εθνικών και θρησκευτικών εορτών για την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα είχε δεσμεύσει ακριβώς την ίδια περιοχή και πάνω κάτω στις ίδιες ημερομηνίες και πέρυσι.

Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές του «Πενταγώνου», οι τουρκικές δυνάμεις ανακοινώνουν τις ασκήσεις αλλά δεν εμφανίζονται ποτέ για τη διεξαγωγή της άσκησης. Αναγγέλλουν δηλαδή τη δέσμευση της περιοχής με προφανή στόχο να δηλώσουν ότι έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και για να εκνευρίσουν την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, η περίοδος είναι κρίσιμη για την ίδια την υπόσταση του τουρκικού κράτους.

Ενδεχόμενη σοβαρή κρίση δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε διάλυση, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

ΦΩΤΟ: eurokinissi
Πηγή: https://www.el.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας