Πολιτική

«Πόλεμος» υποσχέσεων: Πού ποντάρει η κυβέρνηση και πού η ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία απευθύνονται πλέον ανοικτά στους πολίτες και υπόσχονται… τα καλύτερα για την επόμενη ημέρα των μνημονίων.

Ουδείς πλέον μπορεί να αμφισβητήσει ότι η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία απευθύνονται πλέον ανοικτά στους πολίτες και υπόσχονται… τα καλύτερα για την επόμενη ημέρα των μνημονίων καλύπτοντας τομείς που «πονάνε» περισσότερο το σώμα των ψηφοφόρων. Ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε από τη Θεσσαλονίκη το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το κόμμα του στις προσεχείς εκλογές. Υποσχέθηκε ελαφρύνσεις στους «πολλούς» και δεν άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας στους «μεσαίους» και στους «μεγάλους» οι οποίοι όμως είναι σαφώς λιγότεροι. Αυτή η κεντρική επιλογή, φάνηκε σε όλες τις εξαγγελίες:

1. Στον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση θέλει να διαθέσει περίπου 310 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019 για ελαφρύνσεις και θα τα διοχετεύσει όλα για να ωφεληθούν οι μικροιδιοκτήτες. Μπορεί τα πραγματικά ποσά που υπόσχεται να μην είναι μεγάλα –αντιστοιχούν περίπου 20-50 ευρώ στον καθένα κατά μέσα όρο- αλλά ο αριθμός των ωφελούμενων είναι τεράστιος καθώς προσεγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια άτομα. Όσον αφορά στις μεσαίες και μεγάλες περιουσίες, δεν θα κερδίσουν απολύτως τίποτα.

2. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όλο το βάρος της κυβέρνησής του θα πέσει στο να μην περικοπούν οι συντάξεις και να μην υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Ουσιαστικά το πρώτο έχει ενδιαφέρον για τη σημερινή κυβέρνηση καθώς το θέμα του αφορολογήτου, πιθανότατα θα συζητηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Και το θέμα της περικοπής των συντάξεων στοχεύει στο να προστατευτούν οι «πολλοί» καθώς οι θιγόμενοι που θα υποστούν μείωση σύνταξης είναι πάνω από 1,3 εκατομμύρια ενώ αυτοί που θα βγουν χαμένοι αν δεν προχωρήσει η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι περίπου 150.000 αυτοί που θα χάσουν τις αυξήσεις των συντάξεων έστω και σε βάθος 5ετίας.

3. Εξαγγελία που αφορά επίσης ένα φλέγον θέμα, είναι αυτή για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει το μέτωπο που άνοιξε με το «κίνημα της γραβάτας». Όσο και αν οι κρατήσεις για τους αυτοαπασχολούμενους παραμένουν πολύ μεγάλες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (ειδικά συγκριτικά με το τι θα πλήρωναν από την 1/1/2019)

Τα ίδια «κεφάλαια» με τον πρωθυπουργό αναμένεται να ανοίξει το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όχι μόνο των αυτοαπασχολουμένων αλλά και των μισθωτών όπως επίσης και το σχέδιο για το ασφαλιστικό. Έτσι, το επόμενο διάστημα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αναμένεται να μπουν σε ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης επί της ποσοτικοποίησης των μέτρων που θα εξαγγέλλει η κάθε πλευρά.

φωτο αρχείου

Πηγή: https://www.thetoc.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας