Μελόνι και Μπερλουσκόνι τώρα υπόσχονται ενότητα μετά τα πισωμαχαιρώματα στη Γερουσία


Η ηγέτης του κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας» και πιθανότατα επόμενη πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχαν συνάντηση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Forza Italia για να «συμφιλιωθούν», μια εβδομάδα μετά το φιάσκο στην ψηφοφορία για την προεδρία της Γερουσίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας στη Ρώμη. Η Μελόνι ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι μια κατ’ιδίαν συνάντηση στη Ρώμη, σπάζοντας την παράδοση του Μπερλουσκόνι να προσκαλεί τους συμμάχους του στις κατοικίες του από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική.

Η κίνηση θεωρήθηκε ως ενδεικτική του συνεχιζόμενου παιχνιδιού εξουσίας στο εσωτερικό του δεξιού συνασπισμού.

Η Forza Italia απείχε από την ψηφοφορία στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας αφού η Μελόνι απέρριψε ορισμένους υποψήφιους του Μπερλουσκόνι για να γίνουν υπουργοί.

Την πρώτη ρωγμή στον συνασπισμό της Μελόνι προκάλεσε ο Μπερλουσκόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι κατάφερε την Πέμπτη να εκλέξει τον υποψήφιό της στο προεδρείο της Γερουσίας, αλλά οι νικητήριες ψήφοι προήλθαν από την αριστερή αντιπολίτευση και όχι από τον δικό της συνασπισμό.

«Εργαζόμαστε μαζί για να δώσουμε στην Ιταλία το συντομότερο δυνατό μια ισχυρή, συνεκτική και υψηλού προφίλ κυβέρνηση που ξέρει πώς να αντιμετωπίζει επείγοντα ζητήματα αμέσως», έγραψε ο Μπερλουσκόνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθεσε ότι η κεντροδεξιά θα παρουσιαστεί ενωμένη στις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ένα βήμα που απαιτείται από το Σύνταγμα για να προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Στη Γερουσία, όμως, ο Μπερλουσκόνι έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί –το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην αίθουσα– ότι «η συμπεριφορά της Τζόρτζια Μελόνι είναι επιθετική, αυταρχική, αλαζονική, προσβλητική. Καμία διάθεση για αλλαγή. Είναι κάποια με την οποία δεν μπορείς να συνεννοηθείς».

«Μου φαίνεται ότι ένα σημείο έλειπε από αυτές τις σημειώσεις και αυτό είναι ότι ‘δεν εκβιάζεται’», σχολίασε η Μελόνι.

Η Forza Italia θα αποκλιμάκωνε σε κάθε περίπτωση, είπε ο καθηγητής Luigi Di Gregorio στην EURACTIV Ιταλίας, καθώς πρακτικά θα ήταν αδύνατο να σχηματιστεί μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με την τρέχουσα.

Ωστόσο, η Μελόνι φαίνεται να έχει αμβλύνει τη στάση της για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μια λίστα με πιθανά ονόματα για τα υπουργεία τηςεπόμενης κυβέρνησης.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Lega (ID), φαίνεται ότι εγκαταλείπει το υπουργείο Εσωτερικών και προορίζεται για το Υπουργείο Υποδομών και τον ρόλο του αντιπροέδρου, ρόλο που θα μοιραστεί με τον Αντόνιο Ταγιάνι, εθνικό συντονιστή της Forza Italia, ο οποίος θα είχε και τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών.

(Federica Pascale | EURACTIV.it)

Πηγή: euractiv.gr