Εθνικά Θέματα

Πολυεθνική «ΝΕΜΕΣΙΣ 2019» η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις: Άσκηση με σενάριο επεισοδίου πάνω σε πλωτή πλατφόρμα

του Κώστα Σαρικά

Στη «ΝΕΜΕΣΙΣ 2019» θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κυρίως με ναυτικές δυνάμεις.

Να «ζεσταθούν» ακόμη περισσότερο τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται τις ερχόμενες εβδομάδες. Νέες ασκήσεις πολεμικών πλοίων γύρω από τα γεωτρύπανα, σωρεία navtex, νέες Τουρκικές «κορώνες» περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και στροφή της Άγκυρας στην περιοχή μετά από την εισβολή στη Συρία, κάτι που είχε προβλέψει η Αθήνα και η Στρατιωτική ηγεσία της χώρας, συνθέτουν ξανά ένα σκηνικό έντασης.

Και την ίδια ώρα ξεκινά μια ακόμη προσπάθεια συνομιλιών για το Κυπριακό. Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπάθησε να «τορπιλίσει» τις επερχόμενες συνομιλίες που θα γίνουν στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

Στην Τουρκική άσκηση «Dogu Akdeniz» η οποία ξεκίνησε ήδη στην Αν. Μεσόγειο, η Κυπριακή Δημοκρατία απάντα με τη «ΝΕΜΕΣΙΣ 2019» την προσεχή Τετάρτη.

Άσκηση ναι μεν έρευνας και διάσωσης αλλά με υψηλό συμβολισμό τόσο εξαιτίας του σεναρίου που θα εκτελεστεί όσο και λόγω των κρατών που θα λάβουν μέρος.

Εκτός από την Ελλάδα η οποία κάθε φορά που της ζητηθεί είναι εκεί, στη «ΝΕΜΕΣΙΣ 2019» θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κυρίως με ναυτικές δυνάμεις.

Η Αθήνα στέλνει εκτός από πολεμικό πλοίο και μεταγωγικό C-130, με τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων της 31ης ΜΕΕΔ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι ένα από τα βασικά σενάρια της άσκησης θα είναι η αντιμετώπιση επεισοδίου πάνω σε πλωτή πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων καθώς επίσης και περιστατικό πάνω σε αυτή στο οποίο απαιτείται η άμεση μεταφορά τραυματία εν μέσω και εχθρικών πυρών, δηλαδή C/SAR( Πολεμική διάσωση).

Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα απειλεί ότι θα βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ναυτικής άσκησης «Dogu Akdeniz» η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου, 32 πλοία.

Αυτό υποστηρίζει το Τουρκικό επιτελείο το οποίο προσμετρά ακόμη και περιπολικά της Ακτοφυλακής ως Πολεμικά. Η Τουρκική άσκηση αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα ακόμη επικοινωνιακό show με κάμερες και ρεπόρτερ σε ‘’απευθείας σύνδεση’’ πάνω από τα Τουρκικά πλοία, όπως και καλεσμένους ανταποκριτές ξένων μέσων. Η αποτυχία άλλωστε των δύο Τουρκικών γεωτρύπανων να επιδείξουν αποτελέσματα, δηλαδή εντοπισμό κοιτασμάτων έστω και μη εκμεταλεύσιμων, αναγκάζει τους γείτονες σε ‘’αντεπίθεση’’ με προκλήσεις και επικοινωνιακά ‘’πυροτεχνήματα’’.

To πλωτό γεωτρύπανο της Total-Eni Tungsten Explorer βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο για γεώτρηση στην ΑΟΖ του Λιβάνου και από τις αρχές του επόμενου έτους έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι εξελίξεις θα κρίνουν σε ποιο οικόπεδο θα κατευθυνθεί και αν θα ξεκινήσει από το 7 το οποίο προς το παρόν το έχει «καταλάβει» το Τουρκικό Yavuz και οι ‘’συνοδοί’’ του. Πληροφορίες πάντως από την Κύπρο έλεγαν οτι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν κανονικά από την κοινοπραξία, αλλά κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σε ποιό από τα «κλειδωμένα» σ’ αυτούς οικόπεδα θα είναι το πρώτο που θα κατεβάσουν τρυπάνι.

Ερώτημα με άμεσο Ελληνικό ενδιαφέρον επίσης παραμένει που θα στείλουν οι Τούρκοι για νέες έρευνες το έτερο τους γεωτρύπανο Fatih το οποίο επέστρεψε «άσφαιρο» στο λιμάνι Tasucu μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να εντοπίσει φυσικό αέριο-πιθανότατα δεν μπόρεσε καν να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη γεώτρηση-δυτικά της Πάφου.

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Ντονμέζ δήλωσε πρόσφατα ότι η επόμενη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή κυριαρχίας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» αλλά με τους γείτονες πιεσμένους, η Αθήνα φροντίζει να βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Η μεθαυριανή συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στο Λευκό Οίκο ίσως κρίνει πολλά για τις επόμενες Τουρκικές κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να είναι εντός των ΗΠΑ ίσως ο μοναδικός υποστηρικτής του προέδρου της Τουρκίας.

φωτό: JRCC Larnaca
Πηγή : http://newpost.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας