Οικονομία

Πόσες ώρες εργασίας απαιτούνται για την αγορά ενός iPhone X ή ενός burger στην Αθήνα;

H Αθήνα φιγουράρει στην 53η θέση του δείκτη αγοραστικής δύναμης ανάμεσα σε 77 πόλεις, σύμφωνα με την UBS

Τι έχει να ζηλέψει η Αθήνα από το Ντουμπάι, αν αγνοήσουμε τη μπούρκα, πόσες ώρες πρέπει να εργαστεί ένας κάτοικος της πρωτεύουσας για να κουρέψει τα μαλλιά του, και γιατί οι Ελβετοί μπορούν να αγοράσουν το iPhone X δουλεύοντας μόνο για πέντε ώρες;

Με αυτά και άλλα ερωτήματα καταπιάνεται παγκόσμια έρευνα της UBS. H εταιρία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών διεξάγει από το 1978 έρευνα και συγκριτική μελέτη παγκόσμιας εμβέλειας στην οποία για το 2018 συμμετέχουν 77 πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, προκειμένου να διαπιστώσει την αγοραστική δύναμη των κατοίκων της, λες και δεν ξέραμε ήδη ότι δεν μπορούμε να πάμε για ψώνια.

Η αγοραστική δύναμη προκύπτει από την αντιπαραβολή των απολαβών και του κόστους ζωής. Όσο μεγαλύτερη η αγοραστική δύναμη, τόσο ψηλότερη η κατάταξη της πόλης στον δείκτη. Με λίγα λόγια, η έρευνα συγκρίνει μισθούς και τιμές, και πόλη με πόλη και τα αποτελέσματα… δεν ξαφνιάζουν.

Ανάμεσα σε 77 πόλεις, για το 2018 η Αθήνα βρίσκεται στην 37η θέση από άποψη κόστους ζωής, μόλις μία θέση κάτω από τους ουρανοξύστες του Ντουμπάι και πάνω από τη γειτόνισσα Λευκωσία, με την Ζυρίχη να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας ως η ακριβότερη πόλη στον κόσμο, και το Κάιρο ως η φθηνότερη.

Στον δείκτη απολαβών από την άλλη, η Αθήνα βρίσκεται στην 44η θέση, εφτά θέσεις χαμηλότερα δηλαδή σε σύγκριση με την κατάταξή της στον δείκτη κόστους ζωής. Στην Ζυρίχη, που παραμένει στο top 2 και αυτής της λίστας, οι Ελβετοί φαίνεται πως μπορούν να αγοράσουν το χρυσάφι που κοστίζει η πόλη, ενώ το Κάιρο παραμένει στην τελευταία θέση και στον δείκτη απολαβών. Την θέση του διατηρεί και το Ντουμπάι, ενώ η Λευκωσία βρίσκεται τέσσερις θέσεις ψηλότερα, πράγμα που σημαίνει ότι οι γείτονες μάλλον θα περάσουν με μεγαλύτερη άνεση τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τούτων (ύψους αμοιβών και κόστους ζωής) δοθέντων, η Αθήνα φιγουράρει στην 53η θέση του δείκτη αγοραστικής δύναμης ανάμεσα σε 77 πόλεις, σε σύγκριση με την 25η που καταλαμβάνει η Λευκωσία και την 14η που καταλαμβάνει το Ντουμπάι.

Και τα ωραία νέα συνεχίζονται. Λαμβάνοντας υπόψιν τη μέση τιμή προϊόντων και υπηρεσιών και τις απολαβές των κατοίκων κάθε πόλης, υπολογίστηκε, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ο χρόνος που πρέπει κάποιος να εργαστεί προκειμένου να τα αποκτήσει.

Για να απολαύσει κανείς, λοιπόν, ένα burger στην Αθήνα, πρέπει να δουλέψει 43 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα, ενώ το ίδιο προϊόν στη Νέα Υόρκη, που βρίσκεται στην 10η θέση στον πίνακα αγοραστικής δύναμης, απαιτεί εργασία ενός τετάρτου της ώρας.

Για την αγορά ενός iPhone Χ στην Αθήνα απαιτούνται 32,7 ημέρες εργασίας, σε σύγκριση με τις μόλις 6,7 ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Για να κουρευτεί ένας άνδρας στην Αθήνα πρέπει να δουλέψει για 134,3 λεπτά ενώ στη Νέα Υόρκη 128,1 λεπτά, ενώ για ένα γυναικείο κούρεμα θα χρειαστούν σχεδόν τα διπλάσια,  249 λεπτά στην Αθήνα και 214,8 στη Νέα Υόρκη.

Κατά τα λοιπά, η έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα στοχεύουν στην ενημέρωση των επενδυτών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρές οικονομίες του κόσμου προκύπτουν από την παραγωγικότητα και την εξάλειψη της ανεργίας, που αυξάνουν τις απολαβές και άρα, την αγοραστική δύναμη των κατοίκων τους.

Εμείς, όμως, έχουμε ήλιο και θάλασσα. Τί να τις κάνουμε τις επενδύσεις;

Photo: LOUISA GOULIAMAKI / AFP
Πηγή: https://newpost.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας