Άμυνα Διπλωματία

Πόσο μας προστατεύει η ευρωπαϊκή ομπρέλα

Σταύρος Λυγερός

Αναμφίβολα μέρος του οπλοστασίου ενός κράτους είναι και τα διεθνή του ερείσματα. Κι αυτό, επειδή ενισχύουν τη θέση του στο διπλωματικό επίπεδο και ως ένα βαθμό λειτουργούν αποτρεπτικά για την εκδήλωση επιθετικών ενεργειών εκ μέρους επεκτατικών γειτόνων. Ως εκ τούτου, ήταν απολύτως αναγκαία η πρωτοβουλία της Αθήνας και της Λευκωσίας να ενεργοποιήσουν τον ευρωπαϊκό παράγοντα αναφορικά με τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κι όχι μόνο, αλλά είναι επικίνδυνη αυταπάτη η φιλολογία για την ευρωπαϊκή ομπρέλα.

Το κλίμα, άλλωστε, στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι εδώ και καιρό πολύ βαρύ, παρότι κυρίως το Βερολίνο δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρει ένα modus vivendi με την Άγκυρα. Το βαρύ αυτό κλίμα έπαιξε αναμφισβήτητα αποφασιστικό ρόλο για να ξεπεράσει η ΕΕ την συνήθη ποντιοπιλατική στάση της και να λάβει κάποια μέτρα, τα οποία δεν ήταν απλώς λόγια.

Τα νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις μπορεί να μην τις σταμάτησαν, αλλά ουσιαστικά ακύρωσαν την ικανότητα της Τουρκίας να αντλήσει φυσικό αέριο, ακόμα και εάν βρει κοίτασμα. Κι αυτά τα μέτρα είναι αμφίβολο εάν θα λαμβάνονταν εάν η Άγκυρα δεν είχε προκαλέσει ευθέως και ωμά τη Γαλλία και την Ιταλία, στέλνοντας γεωτρύπανο στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Λευκωσία στην κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI.

Είναι κυρίως η πίεση των δύο αυτών μεγάλων χωρών-μελών που άλλαξε το κλίμα κι όχι η περιβόητη κοινοτική αλληλεγγύη, για την οποία πολλά λέγονται, αλλά η Κύπρος και η Ελλάδα δεν την έχουν δει στην πράξη. Κοινοτική αλληλεγγύη δεν σημαίνει πως θα έλθουν να πολεμήσουν στο Αιγαίο Γάλλοι, Γερμανοί ή Πολωνοί, ούτε ο ουσιαστικά ανύπαρκτος ευρωστρατός. Προφανώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://slpress.gr/

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας