Εθνικά Θέματα

Πρόεδρος Μουσουλμάνων Ελλάδας για την Αγία Σοφία: Η ισλαμική παράδοση απαγορεύει τη μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά..

Ο Ναϊμ Ελγαντούρ σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο σημειώνει ότι η μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά απαγορεύεται από την ισλαμική παράδοση, ενώ εκτιμά ότι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τη θρησκεία για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Σημειώνει ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος της Τουρκίας να προχωρήσει στην αποκλειστική χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε τεράστια απώλεια εσόδων από τους αλλόθρησκους επισκέπτες του ναού. Τέλος, σημειώνει ότι, κατά αντίστοιχο τρόπο, η ελληνική πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει σεβασμό στα ισλαμικά τεμένη και μνημεία, φέρνοντας ως παράδειγμα το τζαμί του Ναυπλίου που είχε μετατραπεί σε σινεμά.

Αναλυτικά η δήλωση του Ναϊμ Ελγαντούρ στα Νέα Σαββατοκύριακο:

«Παρόλο που το ζήτημα δεν είναι μόνο θρησκευτικό, θα ήθελα να ξεκινήσω με τη θρησκευτική διάσταση. Κι αυτό επειδή ο προφήτης Μωάμεθ δίνει ξεκάθαρες οδηγίες για τη στάση των μουσουλμάνων όταν ύστερα από αυτόν φτάσουν σε χριστιανικές χώρες. Προστάζει, λοιπόν, να αφήσουν άθικτες τις εκκλησίες και τις συναγωγές, να μην πειράξουν μοναχούς, να μη σπάσουν τους σταυρούς. Οι οδηγίες αυτές δεν συμβαδίζουν με τη μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται μέσα στην παράδοση. Ενα άλλο παράδειγμα προέρχεται από τη διακυβέρνηση του Αμρ ιμπν Eλ Ας στην Αίγυπτο (σ.σ.: αναφέρεται στην περίοδο 658-664 μ.Χ.), ο οποίος επέτρεψε στον πατριάρχη των Κοπτών Βενιαμίν και στους χριστιανούς να επιστρέψουν στην Αλεξάνδρεια από την εξορία του Κύρου. Να επιστρέψουν, δηλαδή, στις εκκλησίες τους.

Οχι μόνο η Αγία Σοφία, λοιπόν, με την τεράστια σημασία, αλλά και οποιαδήποτε εκκλησία πάνω στη γη δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε τζαμί. Κανονικά δεν θα έπρεπε να βάζουμε τέτοια θέματα στο τραπέζι. Ο Ερντογάν παίζει αυτή τη στιγμή ένα πολιτικό παιχνίδι ακριβώς με τον τρόπο που δεν πρέπει. Δεν βγάζει τη θρησκεία από την πολιτική, ενώ αυτό θα πρέπει να γίνεται για να προχωράνε οι σχέσεις μεταξύ των λαών. Νομίζω ότι δεν θα φτάσει ως το τέλος για έναν ακόμη λόγο: τα έσοδα που κερδίζει το κρατικό ταμείο από τους επισκέπτες της Αγίας Σοφίας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αφήσει τον χώρο ελεύθερο να λειτουργεί μόνο σαν τζαμί, ώστε να χάσει τους αλλόθρησκους επισκέπτες.

Πηγή: https://www.iellada.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας