Επιστήμη & Τεχνολογία

Προπαγανδιστικά μέσα το Facebook και το Twitter

Κυρίως στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση αποσκοπεί η χρήση των social media, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης σε εννέα χώρες.

Το γεγονός πως τα social media αποτελούν πεδίο πολιτικών μαχών και προώθησης ψευδών ειδήσεων υποστηρίχθηκε από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία, στον Καναδά, στην Κίνα, στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ.

Στην πιο απλή μορφή της προπαγάνδας, δημιουργούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψεύτικοι λογαριασμοί για να προωθούν και να αναπαράγουν δημοσιεύσεις ή για να αυξάνουν την διαδικτυακή δημοτικότητα κάποιου πολιτικού.

Ένα ακόμα παράδειγμα προπαγάνδας στα social media φωτίζεται από τη διαδικτυακή δραστηριότητα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποίησε το Twitter ως βήμα λόγου κατά την προεκλογική του περίοδο, κάνοντας έτσι την κοινή γνώμη να ασχολείται μαζί του, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει αρνητική διαφήμιση, αφού τελικά ο Τραμπ κατέκτησε τη νίκη.
Ο επικεφαλής των μελετών, Samuel Woodley, σχολίασε ακόμα, πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διατηρήσει τη σταθερότητα του κυβερνητικού καθεστώτος του Πούτιν εναντίον, τόσο εξωτερικών, όσο και εσωτερικών κινδύνων.

Η έρευνα υποστηρίζει επίσης πως παρατηρείται μια αδιαφορία από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται από το κοινό.

Ωστόσο, μια χώρα φαίνεται πως διαφέρει σημαντικά σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι Γερμανοί έχουν ψηφίσει νόμους, που απαιτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναλαμβάνουν την ευθύνη για οτιδήποτε δημοσιεύεται σε αυτά.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας