Εθνικά Θέματα

Προσπάθεια διείσδυσης του Turkish Stream στα Δυτικά Βαλκάνια..

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της πολιτικής ηγεσίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με αντικείμενο τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream.

Επιθυμία και στόχος είναι ο εν λόγω αγωγός να διατρέξει το έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ούτως ώστε η χώρα να συμπεριληφθεί στον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπό διαμόρφωση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς.

“Θα ξεκινήσουμε την συζήτηση πρώτα για να δούμε τις διαδικασίες και στην συνέχεια τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, όλα αυτά στα τέλη του Σεπτέμβρη” δήλωσε στην εφημερίδα Glas Srpske ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβίας στην Ρωσία, Duško Perović.

Χρειάζεται, όπως επισημαίνεται, να ολοκληρωθεί μεταξύ άλλων η μελέτη σκοπιμότητας, να καθοριστούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και να οριστικοποιηθεί η χαρτογράφηση της διαδρομής του αγωγού Turkish Stream.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του έργου έχει ήδη ξεκινήσει στην Σερβία και μάλιστα ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβρη η χάραξη των 403 χλμ. του αγωγού φυσικού αερίου.

Το κόστος της κατασκευής στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, της διασύνδεσης δηλαδή της Σερβίας στο ύψος της πόλης Bijeljina στα σύνορα με την Σερβική Δημοκρατία και συγκεκριμένα με την πόλη Banja Luka εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, με την Gazprom να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την εγχώρια αγορά της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, μεταφέροντας 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Πηγή: https://www.iellada.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας