Άμυνα Διπλωματία

Προβοκάτσιες στήνει η Άγκυρα με ασκήσεις στο Καστελόριζο: Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά

Όλες οι διαπιστώσεις της Άγκυρας για τα διαδραματιζόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνουν ότι η τουλάχιστον προσωρινή -με άγνωστο τον χρονικό ορίζοντα- περιθωριοποίηση συνεχίζεται, παρά τις οποίες προσπάθειες, για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τόσο έμπειροι αναλυτές αλλά και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων που παρακολουθούν διαρκώς κάθε κίνηση της Τουρκίας, διαπιστώνουν πως γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρήσεις προσπαθειών αντίδρασης απο την Άγκυρα ύστερα απο το σαφές “κλειδωμα” της ευρύτερης περιοχής απο τις δυνάμεις της ενεργειακής συμμαχίας, με πρωταγωνίστρια την Αμερική. Όμως είναι, όπως σημειώνουν οι πηγές μας, πολύ προσεκτικές ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις.

Μέσα απο την Ανατολική Μεσόγειο ξεπροβάλει …το Καστελοριζο

Μια απο τις βασικές παρατηρήσεις έμπειρων Αξιωματικών του Ελληνικού Πενταγώνου είναι ότι η Τουρκία απο τα συνηθισμένα σημεία προκλήσεων, σε Βόρειο, κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει επιλέξει να παρουσιάζεται περισσότερο πέριξ του Νοτιοανατολικότερου άκρου Ελλάδας και ΕΕ, το οποίο δεν είναι άλλο απο το στρατηγικό νησί της Μεγίστης.

  • Στο Βόρειο Αιγαίο συνήθως η Τουρκία πραγματοποιεί παραβιάσεις του FIR Αθηνών ανάμεσα απο τη Λήμνο και τη Λέσβο ενώ στην θάλασσα οι δραστηριότητές της είναι περιορισμένες.

Στο κεντρικό Αιγαίο εχει καιρό να εμφανιστεί, ενώ και πιο νότια, όπως για παράδειγμα πέριξ των Ιμιων που προκαλεί όλο τον χρόνο, φαίνεται ότι δεν σταμάτησε αλλά το περιόρισε αισθητά κι αυτό. Με το σοβαρό για εκείνη πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα επιχειρεί τη μεταφορά των προκλήσεων της, αν και πολύ προσεκτική το επαναλαμβάνουμε ξανά, στην περιοχή απο τη Ρόδο έως το Καστελοριζο.

Απο την ιστοσελίδα μας πολλάκις έχουμε γράψει για τις δεκάδες φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα των προσπαθειών που καταβάλλει η Άγκυρα να παρενοχλήσει πτητικά μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως μέσω ασυρμάτου. Επίσης όταν στο Καστελοριζο είχε μεταβεί μια αντιπροσωπεία είτε στρατιωτικών, είτε πολιτικών η Τουρκία έχει προσπαθήσει για το κάτι παραπάνω, αλλά πάντα με ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτή την προσοχή επιλεκτικά την εχει αγνοήσει συγκεκριμένες φορές. Οταν πετούσε με Chinook ο Έλληνας πρωθυπουργός και τα μαχητικά Ελλάδας και Τουρκίας είχαν σκληρές αερομαχίες αρκετές χιλιάδες πόδια πάνω απο το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα, ξανά το ίδιο είχε επαναληφθεί με την παρουσία του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου, αλλά και με τις παρουσίες Αρχηγών τόσο του ΓΕΕΘΑ όσο και των άλλων κλάδων.

Κινήσεις σαν αυτές έκαναν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να ενισχύσει την παρουσία του το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ακρίτες μας πολλές φορές μέσω της επίδειξης σημαίας στην εσχατιά της Ελλάδας, μόνο και μόνο με την παρουσία πυραυλακάτων, κανονιοφόρου, ακόμη και υποβρυχίου εν αναδύσει, αισθάνονται πως η πολιτεία μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην περιοχή.

Πως να μην το κάνει άλλωστε όταν η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ να διατυπώνει απειλές για την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και να δεσμεύει παράνομα με ναυτικές οδηγίες περιοχές που επικαλύπτουν διαρκώς και το σύμπλεγμα του Καστελοριζου.

Η τελευταία ναυτική οδηγία (1059/18) είχε δεσμεύσει για άσκηση έρευνας και διάσωσης την θαλάσσια περιοχή γύρω απο το Καστελοριζο.

  • Στο νησί της Μεγίστης, που το τελευταίο διάστημα υπάρχει μόνιμη παρουσία Ελληνικών πολεμικών πλοίων, έγινε η τουρκική άσκηση με τη συμμετοχή ταχέως σκάφους του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, εντός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής και μάλιστα απ ότι φάνηκε η πυραυλάκατος της Άγκυρας, ήταν ένα απο τα πλοία που πήρε εντολή να κινηθεί αρχικά δίπλα στο ερευνητικό Barbaros.

Το ταχύ σκάφος της Τουρκίας επέστρεψε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κοντά στη Μεγίστη για να συναντηθεί με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού της γειτονος ώστε να συντονιστούν σε κινήσεις ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η Άγκυρα διαχρονικά προσπαθεί μέσω των ασκήσεων έρευνας διάσωσης να εκπαιδεύσει το προσωπικό της στο SAR, κάτι που η Αθήνα μέχρι σήμερα εχει δείξει με κάθε τροπο, όχι μόνο στην Άγκυρα αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς, ότι πρωταγωνιστής στον τομέα ευθύνης του FIR Αθηνών είναι η Ελλάδα και τα Ελληνικά μέσα διάσωσης.

Ωστόσο μέσα απο μια σειρά κινήσεων φάνηκαν κι αλλα αναβαθμισμενα σχέδια που προσπαθεί να διαχειριστεί η Άγκυρα εκπαιδεύοντας το δικό της προσωπικό.

Οι κινήσεις και τα μέσα που χρησιμοποίησε το S-70 της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες σκέψεις τα έμπειρα στελέχη των ΕΔ, όπως ότι το εκπαιδευτικό σενάριο, ήταν σαφέστατα αναβαθμισμένο, δεν ήταν μόνον μια απλή έρευνα και διάσωση αλλα μια διάσωση μάχης (διάσωση πληρώματος πτητικού μέσου) σε “εχθρικό” θαλασσιο περιβάλλον και δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως η Άγκυρα δεν εχει επιχειρήσει πόσες φορές κατα το παρελθόν, μια προβοκάτσιας ώστε να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο. Μάλιστα είναι ίσως εκατοντάδες οι φορές που η Αθήνα κατάφερε με πολύ ήπια μέσα και τρόπους ν´αποτρεψει κάτι τέτοιο κυρίως με τα ταχύτατα αντανακλαστικά σε περιπτώσεις SAR.

  • Επιπλέον ανάμεσα απο πολυ συγκεκριμένες πτητικές κινήσεις απο την πλευρά των Τούρκων πιλότων του Sikorsky S-70, φάνηκαν σενάρια, γιατί όχι, στοχοποίησης μιας μονάδα επιφάνειας ή ο εγκλωβισμός της απο εχθρικές μονάδες.

Η Τουρκία δεσμεύει συχνά τους τελευταίους μήνες αυτήν την περιοχή με επιδεικτική, οπως λένε ανωτατα στελέχη του πενταγώνου, επικάλυψη της Μεγίστης.

Μην ξεχνάμε αλλωστε και το σόου των χαρτών, του τελευταίου διαστήματος του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που αμφισβητείται συστηματικά όλη η υφαλοκρηπίδα την οποία δικαιούται η Ελλάδα στην Μεσόγειο λόγω ακριβώς του Καστελόριζου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας