Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

Ρεσιτάλ προκλήσεων στη φιέστα Ερντογάν – Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία και «κανονιές» σε τείχος με Αγίους [Βίντεο + εικόνες]

Ένα μείγμα ακραίας προκλητικότητας και κακογουστιάς ήταν η φιέστα για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης κάτω από πανηγυρικό κλίμα αλλά χωρίς κοινό λόγω κορονοϊού.

Η γιορτή μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού. Στις 20:53 ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε να απευθύνει ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης. Μετά από την ομιλία, τοξότες έριξαν τα βέλη τους προς τα εικονικά «τείχη» και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.

Ρεσιτάλ προκλήσεων στη φιέστα Ερντογάν - Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία και "κανονιές" σε τείχος με Αγίους [Βίντεο + εικόνες]

αγια σοφια φιεστα

Λίγο μετά τις 21:30 ξεκίνησε προσευχή με ανάγνωση αποσπάσματος από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία…

Αγια σοφια

Στη συνέχεια, ένα βίντεο προβλήθηκε πάνω σε ψεύτικα τείχη, ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας που έστησε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Με… γλαφυρή και ενθουσιώδη αφήσηση και γραφικά… τουρκικών σίριαλ το βίντεο εξιστόρησε πώς ο στρατός του σουλτάνου Μεχμέτ πολιόρκησε και εντέλει κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, το 1453. Από τα ψεύτικα τείχη παρέλασαν Άγιοι της Ορθοδοξίας, αιμοσταγείς πολεμιστές και… σφαγές υπερασπιστών της Πόλης!

Αγια σοφια
Αγια σοφια

Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα τείχη της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.

Στην περιοχή δεν υπήρχε κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη λίστα των τζαμιών που θα ανοίξουν τις πύλες τους την 29η Μαΐου, πρώτη προσευχή μετά την πανδημία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε από την Πέμπτη πως θα κάνει προσευχή για την άλωση της Κωνσταντινούπολης στην Αγιά Σοφιά: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα αναγνωσθεί το εδάφιο της Αλωσης και προσευχές στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά να ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν», ανέφερε χθες ο Ερντογάν.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί με κύριο πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαιρέτησε τον κόσμο στα πλοιάρια στον Βόσπορο, τα οποία παριστούσαν πως πήγαιναν να αλώσουν την Πόλη…

Η δημόσια εμφάνιση από το μπαλκόνι που βλέπει στον Βόσπορο του Ερντογάν σηματοδότησε την έναρξη των εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σημαιοστολισμένα πλοιάρια και βάρκες περνούσαν από μπροστά του και τον χαιρετούσαν στρατιωτικά, ο Ερντογάν άλλοτε μόνος, άλλοτε με ένα παιδάκι, χαιρετούσε από μακριά χαμογελαστός.

Ερντογάν
Ερντογάν
Ερντογάν
Ερντογάν

Πέτσας: Μας ενοχλεί η φιέστα σε ένα μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς

«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών», δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρακολουθούμε», πρόσθεσε, οποιαδήπτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλης γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: https://www.thetoc.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας