Εθνικά Θέματα

Ρητορική αλυτρωτισμού από τον Ερντογάν : Έχουμε «ομογενείς» στην Ελλάδα

Ρητορική αλυτρωτισμού επέλεξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προκειμένου να εγκαινιάσει τις εργασίες της νέας περιόδου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αναφερόμενος σε «ομογενείς» στην Ελλάδα. «Καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, βλέπουμε με την ίδια αντίληψη και τις περιοχές στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Κάθε εξέλιξη στη Μεσόγειο, στον Εύξεινο Πόντο, στο Αιγαίο μάς ενδιαφέρει άμεσα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και συμπλήρωσε ότι «καμία από τις δραστηριότητες που διεξάγουμε στο εξωτερικό δεν αποσκοπεί στην παραβίαση των συνόρων, στην προσάρτηση εδαφών ή στην παραβίαση δικαιωμάτων. Απλά υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν λίγα μόλις 24ωρα μετά την εύγλωττη προειδοποίηση προς Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία να μην ξυπνήσουν τον «κοιμώμενο γίγαντα» που αποτελεί η Τουρκία, αλλά και τις σφοδρότατες αντιδράσεις της Αγκυρας για το κοινό ανακοινωθέν Καΐρου, Λευκωσίας και Αθήνας σχετικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η Αγκυρα επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη την συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, συνομολογώντας, με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στη Λιβύη, μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ που θα αγνοεί πλήρως την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου και, κυρίως, της Κρήτης.

Όπως γράφει η «Καθημερινή» οι πρώτες σχετικές ενδείξεις έγιναν σαφείς και από τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε η κυβέρνηση της Τρίπολης προς την Αθήνα για τα οικόπεδα που βρίσκονται στα δυτικά της Κρήτης (δημοσιεύθηκε στο «Βήμα») και έχουν αποδοθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

Η Αθήνα, βεβαίως, απορρίπτει τους, σαφώς ενθαρρυνόμενους από την Αγκυρα, ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία δεν ελέγχει παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι της Λιβύης. Το διπλωματικό παιχνίδι είναι, βεβαίως, ευρύτερο.

Χθες, με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε γραπτό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε ότι η συνεργασία Ουάσιγκτον και Λευκωσίας βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επετείου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη στρατιωτική παρέλαση που έγινε στη Λευκωσία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Δένδιας θα είναι ο πρώτος Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ο οποίος θα μεταβεί στο ιρακινό Κουρδιστάν στα μέσα του Οκτωβρίου.

Ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, καθώς η επίσκεψή του εκεί θα πραγματοποιηθεί για σκοπούς περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Πηγή: https://www.iellada.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας