Εθνικά Θέματα

Ρώσικο «τείχος» στα Σκόπια: «Ναι» σε νέο όνομα, «Οχι» στο ΝΑΤΟ

Τι δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα

«Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Για μας έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι η χώρα του δεν θα μείνει αδρανής στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στην Αθήνα, ο κ. Μάσλοφ είπε: «Ως προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχει το ψήφισμα 845 το οποίο υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1993, και σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να ενημερώνει συνέχεια τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, και να παρουσιάσει έκθεση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοια ενημέρωση μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει».

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ρωσία δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε νέα ονομασία της πΓΔΜ και επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών είπε πως «όποια ονομασία και αν συμφωνήσουν η Αθήνα και τα Σκόπια, εάν αυτό αποφασιστεί επισήμως και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, όλοι θα την αναγνωρίσουν». Η επίλυση του ονοματολογικού θα είναι ένα θετικό γεγονός εάν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα του γειτονικού κράτους το νέο όνομα, υπογράμμισε.

Ο ίδιος, επανέλαβε την αντίθεση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα όσον αφορά την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως η Ρωσία δεν το βλέπει ως θετικό γεγονός, «επειδή η ρωσική στάση είναι καταρχήν κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, επειδή θα προκαλέσει και τα ρωσικά αντίμετρα».

Παράλληλα ο Αντρέι Μάσλοφ, εκφράζοντας την ικανοποίηση της χώρας του για τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τη ρωσική ηγεσία, αλλά και εν γένει για την ελληνορωσική συνεργασία, ενώ έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερος σημαντικός εταίρος για τη Μόσχα και πως οι διμερείς σχέσεις διαχρονικά ακολουθούν την ανιούσα πορεία.

Πηγή: https://www.crashonline.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας