Εθνικά Θέματα

Σαφές μήνυμα Τούρκων στο Αιγαίο: Τρεις αερομαχίες παρουσία Ομπάμα

Η Άγκυρα έστειλε το δικό της μήνυμα για την έλευση Ομπάμα στην Αθήνα. Τρεις αερομαχίες έλαβαν χώρα λίγο μετά τις μία το μεσημέρι, όταν ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 προχώρησε σε παραβάσεις και παραβιάσεις στο Κεντρικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα στις 13:22 ένα ζεύγος οπλισμένων μαχητικών F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας βγήκε στο Αιγαίο στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου.

Η ελληνική πολεμική αεροπορία σήκωσε το ζεύγος επιφυλακής από προκεχωρημένο αεροδρόμιο στο κεντρικό Αιγαίο που έσπευσε να συναντήσει και να αναχαιτίσει τα τουρκικά αεροπλάνα.

Όταν αυτά δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις ξεκίνησε η πρώτη εμπλοκή. Όταν τα ελληνικά κέρδισαν το τακτικό πλεονέκτημα, τα τουρκικά μαχητικά έκαναν πως αποχωρούν.

Δυστυχώς όμως αμέσως μετά ανέστρεψαν και ξεκίνησαν δεύτερη εμπλοκή όταν προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν τα ελληνικά μαχητικά.

Ύστερα από λίγους ελιγμούς το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Το κέντρο επιχειρήσεων όμως δεν έδωσε εντολή στα ελληνικά μαχητικά να επιστρέψουν στην βάση τους καθώς όλα έδειχναν πως οι Τούρκοι ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το «παιχνίδι» τους.

Πράγματι λίγο αργότερα ξεκίνησε και τρίτη αερομαχία.

Συνολικά τα τουρκικά μαχητικά μαζί με δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 που βγήκαν στο Αιγαίο προχώρησαν σε 3 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας