Εθνικά Θέματα

Σχέδιο Ερντογάν; Η Ελλάδα σε κρίσιμο σημείο καθώς τριπλασιάζεται ο αριθμός των μεταναστών

Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες έκαναν τη θανατηφόρα διαδρομή από την Τουρκία προς την Ελλάδα κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, γράφει η Antheee Carassava στην εφημερίδα The Times.

Η Ελλάδα έχει περίπου 90 χιλ.μετανάστες σε περισσότερους από 50 καταυλισμούς και κέντρα στην ενδοχώρα, στα βόρεια σύνορα και σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Πολλοί από τους καταυλισμούς βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, είναι υπερπλήρεις, υπάρχουν πολλές ασθένειες και φιλοξενούν ασυνόδευτους ανηλίκους.

Η άνοδος στις αφίξεις έχει προκαλέσει φόβους ότι η Ελλάδα σύντομα θα έχει περισσότερους από 100χιλ. που δηλώνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει, γεγονός που θα καταλήξει σε ανθρωπιστική κρίση για το φτωχότερο κ-μ της Ε.Ε. Καταγράφηκαν 1.570 αφίξεις μέσω θαλάσσης κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου σε σχέση με τις 479 κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από την Αθήνα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί από 60 σε 278 σε καθημερινή βάση. Σε μια μόνο ημέρα αυτό το μήνα 490 πρόσφυγες έφθασαν στο νησί της Λέσβου.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα 21,987 διέσχισαν το Αιγαίο σε σχέση με τους 32.494 πέρυσι. Οι μετανάστες είναι κυρίως Αφγανοί και Σύροι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τα κέντρα υποδοχής ήταν ήδη υπερπλήρη. Στη Λέσβο, περισσότεροι από 8χιλιάδες πρόσφυγες είναι στοιβαγμένοι σε καταυλισμό με πρόβλεψη φιλοξενίας για 2χιλιάδες.

Η αύξηση είναι αμελητέα σε σχέση με το απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 όταν 10χιλ. άτομα έφθαναν στα ελληνικά νησιά καθημερινά. Ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η αύξηση στις αφίξεις αντανακλά μια επιδείνωση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, υποδηλώνοντας ότι ο πρόεδρος Erdogan μπορεί να προκαλεί αδιέξοδο λόγω ζητημάτων ενεργειακών προμηθειών.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολεμικής εμπλοκής το 1996 και επισημαίνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα στράφηκε για στήριξη προς τη Δύση λόγω των επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.

Photo: Φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα και εικονίζει τον κούρδο από το Ιράκ, Botan Ahmad (Α), 25 χρονών, να κουρεύει τον συμπατριώτη του Sagvan Miho (Δ), 26 χρονών στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ριτσώνα, βόρεια της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Πηγή: https://hellasjournal.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας