Η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη ότι παρά τις διαφορές της με τους δανειστές στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα, οι κοινωνικές παροχές θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει σε ό,τι αφορά τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι συντάξεις και τα μέτρα της ΔΕΘ

Ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά στην Καθημερινή της Κυριακής ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα να μην περικοπούν οι συντάξεις και ταυτόχρονα να δοθούν οι κοινωνικές παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το Newpost, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και οι συντάξεις εντέλει δεν θα περικοπούν και τα μέτρα της ΔΕΘ θα προχωρήσουν κανονικά. Δηλαδή, υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος, ενώ σχεδόν όλοι παραδέχονται πλέον ότι η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπάρχει διαφορά στις εκτιμήσεις του μηχανισμού του ΥΠΟΙΚ με αυτές των Ευρωπαίων –η Καθημερινή την προσδιορίζει στα 350-400 εκατομμύρια. Αλλά όπως είπε χαριτολογώντας «δεν θα χάσουμε τον ύπνο μας για αυτό το ζήτημα.» Προφανώς , θα γίνει κάποιο από τα γνωστά παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την εκτίμηση του πλεονάσματος. Να σημειωθεί ότι δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένο το ύψος όλων των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ –δηλαδή υπάρχει περιθώριο μειώσεων.

Η συζήτηση για το πλεόνασμα του 2019 δεν αφορά το Κοινωνικό Μέρισμα της τρέχουσας χρονιάς. Αυτό θα δοθεί κανονικά τον Δεκέμβριο και μάλλον θα είναι ανάλογο του περσινού.

Τζανακόπουλος για Καμμένο

Εκεί όμως που συνεχίζεται η αβεβαιότητα είναι στο μέτωπο των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Μιλώντας σήμερα στο Open (στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο) o Δημήτρης Τζανακόπουλος παρουσίασε ένα σενάριο παράτασης της ζωής της κυβέρνησης με την ανοχή του Πάνου Καμμένου. Δηλαδή μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ Κάμμένος θα μπορούσε να αποσυρθεί μεν από την κυβέρνησης, αλλά να συνεχίζει να την στηρίζει στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα: «Δεν ταυτίζουμε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. […] Από τις τελευταίες δηλώσεις, από την τελευταία ομιλία του κυρίου Καμμένου, στο Πολιτικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, προκύπτει ότι θα αποχωρήσουν οι υπουργοί από την κυβέρνηση, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι αποσύρεται και η στήριξη σε νομοσχέδια… Ο κ Καμμένος έχει διαβεβαιώσει και έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας.»

Οι πολιτικές δυσκολίες

Το σενάριο Τζανακόπουλου θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα παράτασης της κυβερνητικής θητείας όχι μόνο μέχρι τον Μάιο, αλλά ακόμα και μέχρι τον Οκτώβριο. Ωστόσο, είναι προφανείς οι πολιτικές δυσκολίες για την ευόδωση αυτού του σχεδίου.

Καταρχάς, ο κ. Καμμένος δεν έχει πολλά να κερδίσει δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχει. Ενώ θα φθείρεται πολιτικά από την έμμεση στήριξη στην» κυβέρνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών», δεν θα έχει τα πολιτικά οφέλη που συνεπάγεται η άσκηση της εξουσίας.

Δεύτερον, η αποκλίνουσα πορεία Καμμένου σε συνδυασμό με τον ανταρτοπόλεμο Κοτζιά φθείρει καθημερινά την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον Δημήτρη Τερζή. «Δεν υποτιμώ βέβαια πως οι συνεχείς δηλώσεις εκ μέρους του κυβερνητικού μας εταίρου μας αποπροσανατολίζουν και κατασπαταλούν το πολιτικό μας κεφάλαιο.» Ορισμένοι μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται μήπως οι αναταράξεις στην κυβερνητική συμμαχία προκαλέσουν παραλυτικά φαινόμενα στον διοικητικό μηχανισμό των υπουργείων.

Κατά συνέπεια, το ερώτημα δεν είναι μόνο τι θα αποφασίσει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας για τον χρόνο των εκλογών, αλλά και ποιες εναλλακτικές λύσεις θα έχει όντως διαθέσιμες.

Πηγή: https://newpost.gr