Πολιτική

Σημίτης: «Το Grexit πλανάται ακόμα»

«Το Grexit πλανάται ακόμα. Χρειάζεται μία σοβαρή Ελλάδα» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σημίτης σημειώσε ότι «στην κυβέρνηση νομίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω ευρωπαϊκών εκλογών και η σκληρή στάση θα έχει αποτελέσματα. Διαφωνώ εξ ολοκλήρου. Υποχώρηση σε επίπεδα που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει».

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «το πρώτο που πρέπει να κάνει η χώρα είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη. Είμαστε στο τρίτο μνημόνιο και πάλι αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» τόνισε ο κ Σημίτης και σημείωσε πως «η κύρια επιδίωξη της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου, που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;»

Επ’ αυτού, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της «έλλειψης ενός δικού μας αναπτυξιακού μοντέλου» και υπογράμμισε ότι με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας «οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς και ο αναγκαίος χρόνος για την επάνοδο στην ομαλότητα αυξάνεται όλο και περισσότερο».

Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει αβεβαιότητα λόγω του εκλογικού κύκλου, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Την χαρακτηρίζω «εθνικιστικό ηγεμονισμό» ενώ την προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ ως «διεθνή ηγεμονισμό».

Εκτίμησε πως στις ΗΠΑ δεν θέλουν συνεργασίες-συμμαχίες με χρήματα δικά τους με τα οποία ωφελούνται άλλοι, όπως το ΝΑΤΟ. Ο νέος πρόεδρος χρησιμοποιεί την έκφραση  «οι ΗΠΑ πρώτα» και αυτό σημαίνει ότι όποιος ζητά τη βοήθεια της υπερδύναμης θα πρέπει να πληρώσει. Το βασικό τους κριτήριο είναι το τι τους συμφέρει τώρα και όχι τι τους συμφέρει στο απώτερο μέλλον» τόνισε.

Σχετικά με το ερώτημα που τίθεται αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο κ. Σημίτης είπε  «είναι τόσο άσχετο με την πραγματικότητα, όσο και το ερώτημα αν αντέχει ο άνθρωπος τη ζωή. Την ζει ή αυτοκτονεί».

«Η κοινή πορεία των χωρών της Ένωσης αποτελεί μια τεράστια επένδυση που ένα μέλος της δεν μπορεί να θυσιάσει χωρίς σημαντικό κόστος για το ίδιο» προσέθεσε και τόνισε πως «η διεθνής αλληλεξάρτηση δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχουν κράτη με απόλυτη αυτονομία, καθώς προβλήματα (όπως η μετανάστευση ή η κλιματική αλλαγή) απαιτούν συμπόρευση και συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ τέλος, ο κ. Σημίτης επεσήμανε το πρόβλημα της «δομικής ανισορροπίας» που τη χαρακτηρίζει – «ο Βορράς πραγματοποιεί πλεονάσματα και ο Νότος ελλείμματα» είπε – και άρα, αν δεν αρθεί αυτή η αδυναμία «οι κρίσεις στην Ένωση θα έρχονται και θα επανέρχονται» τόνισε.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν