Συνεντεύξεις

Συνέντευξη-Γιώργος Γελαράκης: » Η δισκογραφία βρίσκεται σε τέλμα»

Παρασκευή μεσημέρι κι εγώ προσπαθώ να κρατήσω το μυαλό μου συγκεντρωμένο στη δουλειά μου,αλλά ο ήχος απ’ τα τιτιβίσματα των πουλιών με ξεσηκώνει. Πληκτρολογώ «youtube» στην αναζήτηση του broswer και «ψαχουλεύω» στους νέους καλλιτέχνες, μήπως κι έχω την τύχη να ακούσω κάτι το διαφορετικό, κάτι το ξεχωριστό. Βλέπω e-mail απ’ το αρχισυντάκτη μου, που σαν απομηχανής θεός, μου έσωσε τη διάθεση! Στο μήνυμά του, το εξής: Γιώργος Γελαράκης – Σαν τον άνεμο!!

Δε θα σας πω τι ένιωσα, όταν η φωνή του και η μουσική του γέμισαν με έμπνευση τα αυτιά μου, γιατί θέλω να σας αφήσω να τον απολαύσετε μόνοι σας, μέσα απ’ τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Λίγα λόγια για την καριέρα του:

Ο Γιώργος Γελαράκης γεννήθηκε στη Βέροια! Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ (όπως, Aliakmonas river festival, Rocking under the rocks, By the river party κ.α.), ενώ είχε την τιμή να ανοίξει συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Β.Παπακωνσταντίνου, ο Π.Κατσιμίχας, ο Φ.Πλιάτσικας και ο Μ.Ξυδούς. Επίσης συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα ως μέλος της Θ.Ο.Π.

Τον Απρίλιο του 2010, βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο στο 2ο διαγωνισμό τραγουδιού του musicheaven.gr και το Νοέμβριο του 2011 το τραγούδι «Κι όλο γυρίζω» προκρίνεται με κριτές το Β.Λέκκα και την Ευσταθία στο τελικό του Open live music festival της Κοζάνης. Το φθινόπωρο του 2014 παρουσιάζει δείγμα από το νέο του album και πραγματοποιεί κοινή εμφάνιση με το Λάκη Παπαδόπουλο στη Δράμα, καθώς και εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη, Χίο, Κοζάνη, Νάουσα, Κιλκίς κ.ά. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους θα παρουσιάσει το ανέκδοτο τραγούδι «Μέσα στα σύννεφα» στο φεστιβάλ νέων δημιουργών Κοζάνης με κριτή το Ν.Ζιώγαλα και θα πραγματοποιήσει την έναρξη στην εμφάνιση του Γιάννη Μηλιώκα στη Θεσσαλονίκη στην «Μαύρη τρύπα». Το χειμώνα του 2015 πραγματοποίησε περιοδεία σε Ήπειρο και Θράκη και θα εμφανιστεί στο CLUB του ΜΥΛΟΥ πραγματοποιώντας την έναρξη της συναυλίας του Φίλιππου Πλιάτσικα.

 

Επιμέλεια- Συνέντευξη: Μαρία Σμυρνιωτάκη

 

Γιώργο, καλησπέρα! Αλήθεια, πόσα χρόνια ασχολείσαι συνολικά με τη μουσική;

Καλησπέρα σας παιδιά! Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Έτσι όπως το θέτεις θα σου απαντήσω από πάντα, καθώς η μουσική υπήρχε από την αρχή της ζωής μου, σε διάφορες εκφάνσεις, όπως πιστεύω και σε όλους τους ανθρώπους. Η διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη να εκφράζομαι απόλυτα μέσω της μουσικής.

Ξέρω, πως έχεις ανοίξει τις συναυλίες πολύ μεγάλων ονομάτων του μουσικού πενταγράμμου. Ποια από αυτές τις συναυλίες, έχει χαραχθεί στη μνήμη σου; Και ποια από αυτές θα ήθελες να επαναλάβεις;

Όλες οι συναυλίες που κάνουμε γενικότερα έχουν μια ξεχωριστή θέση στη μνήμη μου. Έτσι λειτουργώ ή μάλλον έτσι έχω την ανάγκη να λειτουργώ. Δημιουργείται στο μυαλό μου μία σύνθεση της πραγματικότητας που βιώνω και της κατάστασης που έχει πλάσει από πριν ο εγκέφαλος ή το ένστικτό μου. Έτσι προκύπτει ένα μίγμα πολύ ενδιαφέρον προς εξέταση και βαθύτατα ρομαντικό. Γενικότερα δεν είμαι οπαδός της επανάληψης αν δεν υπάρχει μία αιτία ή κάποια αξιόλογη αφορμή.

Θεωρείς πως για να επιτύχει ένας μουσικός – τραγουδιστής πρέπει να έχει τις ανάλογες σπουδές, το αντίστοιχο ταλέντο ή τις κατάλληλες γνωριμίες μέσα στον κλάδο της μουσικής;

Το τι σημαίνει επιτυχία είναι μεγάλη κουβέντα και εξαρτάται πώς το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Εγώ για παράδειγμα νοιώθω πολύ τυχερός, γιατί έχω αρχίσει να βαδίζω σ’ έναν δρόμο, που μου επιτρέπει να μεταφράζω την παρατηρητικότητα μου και τα αισθήματα μου σε μουσική, ανεξαρτήτως αν αυτή αφορά μικρό ή μεγάλο αριθμό ακροατών. Επειδή με ρωτάς όμως, πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας γενικότερα σε όλους τους τομείς είναι απλά να κάνει αυτό που πηγάζει αυθόρμητα από μέσα του.

Αν μία δισκογραφική εταιρία που ενδιαφερόταν για εσένα, σου έθετε σαν όρο του συμβολαίου, να αλλάξεις το ύφος σου και το στυλ σου & να «μεταμορφωθείς» σ’ ένα απ’ τα κλασσικά ποπ είδωλα, θα συμφωνούσες;

Νομίζω ότι αυτά δεν υπάρχουν πλέον, καθώς η δισκογραφία βρίσκεται σ’ ένα τέλμα. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να τοποθετήσω μια ταμπέλα σ’ αυτό που κάνω.
Με τα παιδιά που παίζουμε τα τελευταία χρόνια επιλέγουμε μουσικές που μας αρέσουν από πολλά διαφορετικά είδη.

Ποια η γνώμη σου για την πορεία της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας, την περίοδο που διανύουμε εν μέσω οικονομικής κρίσης;

Δε μπορώ να προβλέψω αν υπάρχει γυρισμός, έτσι κι αλλιώς δεν βλέπω κάποια χαραμάδα ανάκαμψης. Εμείς έτσι κι αλλιώς αυτό που είναι να κάνουμε θα το κάνουμε, χωρίς να μας απασχολεί αυτό το ζήτημα, χωρίς κάποια έκπτωση.

Στο τραγούδι σου με τίτλο: »Κι όλο γυρίζω» , έχεις τους εξής στίχους: «Δε βρίσκω τρόπο για να βγάλω CD όσο κι αν προσπαθήσω ίσως θα πρέπει να δουλέψω πολύ.πρέπει επειγόντως να με δείξει η ΤV καριέρα για ν΄αρχίσω». Πιστεύεις πως τα reality-talent show στην Ελλάδα, μπορούν να εξασφαλίσουν μία μουσική καριέρα στους διαγωνιζόμενους;

Όχι σε καμία περίπτωση…ο στίχος είναι ειρωνικός…αν προσέξει κάποιος τους στίχους από την αρχή του τραγουδιού θα το καταλάβει αυτό. Απλά περιγράφει την ψυχοσύνεθση ενός μουσικού που δεν γνωρίζει πώς να πορευτεί και περνάει η σκέψη του και από τα talent show. Έτσι κι αλλιώς το να έχεις στο μυαλό σου τη λέξη «καριέρα» είναι σαν να απορρίπτεις αυτόματα την ίδια τη δημιουργία της μουσικής. Τα talent show το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να θολώσουν το μυαλό ενός μουσικού, να δεσμεύσουν τη φαντασία του, να περιορίσουν τους ορίζοντες και τα όνειρα του. Απλά αυτό συμβαίνει σε βάθος χρόνου και δεν είναι εύκολα αντιληπτό από τα παιδιά που πηγαίνουν εκεί. Δεν τους κατηγορώ, η όλη κοινωνική κατάσταση είναι που τους οδηγεί εκεί. Ακόμα και σε βιοποριστικό επίπεδο να το δούμε δεν εξασφαλίζουν τίποτα, απ΄ όσο γνωρίζω μάλιστα το αντίθετο.

Από που αντλείς την έμπνευση για τα τραγούδια σου;

Τι να σου πω, να σου πω ψέματα? Καλύτερα να μη το ψάχνω και πολύ γιατί αν καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα θα αγχωθώ πολύ και μετά ίσως αλλάξουν τα πράγματα προς το χειρότερο. Νομίζω ίσως ότι απλά παρατηρώ από το δικό μου στενό οπτικό πεδίο.
11427942_10206929902506249_921004001_n

Υπάρχει κάποιο μουσικό πρότυπο για σένα;

Μουσικά πρότυπα συναντώ συνέχεια και στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πόλεις που παίζουμε και συναντιόμαστε με ανθρώπους της μουσικής. Πάντα προσπαθώ να αφουγκραστώ ότι μπορώ από τέτοιους ανθρώπους. Είναι ευλογία.

Αν σου δινόταν ευκαιρία να ακολουθήσεις τη μουσική καριέρα κάποιου Έλληνα μουσικού-τραγουδιστή, ποιον θα επέλεγες;

Μπορούμε να την αφήσουμε αυτή την ερώτηση??? Pleaseeeee
To λέω γιατί αν απαντήσω θα ακουστώ λίγο ψώνιο

Πες μας λίγα λόγια για τη νέα σου δουλειά.

Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι έτοιμη πλέον η νέα μου δουλειά και θα έχει τίτλο
« Η πόλη μια άδεια αγκαλιά» . Είναι θα έλεγα μια προσπάθεια καταγραφής δικής μου, αλλά και άλλων συνθετών και στιχουργών για τα προβλήματα που συναντούμε σε μια μεγαλούπολη. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια και συμμετέχουν πάνω από 30 μουσικοί. Μάλιστα έχουμε ετοιμάσει πάνω από 15 τραγούδια και μοιραία κάποια θα μείνουν απ’ έξω , ή ίσως θα υπάρχουν στην επόμενη δουλειά. Σύντομα θα έχουμε κάποια νέα για την κυκλοφορία!

 

Να σας ενημερώσω, πως ο Γιώργος, είναι ένα παιδί δοτικό, ευγενικό, διακριτικό, αλλά και φιλότιμο. Πρόθυμος να με βοηθήσει σε ό,τι χρειάστηκα για τη συνέντευξη και πρόθυμος να απαντήσει σε όποια ερώτηση του έθετα (πράγμα σπάνιο για έναν καλλιτέχνη)! Σ’ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Εύχομαι να έχεις μία επιτυχημένη μουσική σταδιοδρομία!

 

 

Top Post