Απόψεις

Σκάνδαλο ΔΕΗ: «Οχι εγώ, κύριε, ο από πίσω»…

ΙΣΩΣ η πιο αποκαλυπτική -μέχρι στιγμής- στιγμή για τη σκανδαλώδη εξαγορά της σκοπιανής εταιρίας EDS από τη ΔΕΗ ήταν το καταφανώς αμήχανο πινγκ-πονγκ των ευθυνών που έπαιξαν ενώπιον της αποσβολωμένης Βουλής οι κ.κ. Χουλιαράκης και Σταθάκης.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Μανιάτη, δήλωσε… «αναρμόδιος» για την εξαγορά, παρότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ και εγκρίνει τις εξαγορές που κάνει! Ενώ ο Γ. Σταθάκης, στην προσπάθειά του να αποποιηθεί την ευθύνη, «κάρφωσε» τους Ε. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, λέγοντας ότι η εξαγορά «είχε τύχει της έγκρισης του υπ. Οικονομικών».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ και των δύο υπουργών είναι εξίσου διάτρητη και αμήχανη. Παρ’ ότι γνώριζαν επί ποιου θέματος είχαν κληθεί να απαντήσουν, εμφανίστηκαν με το ύφος του ανθρώπου που «έχει λερωμένη τη φωλιά του». Βέβαια η εξαγορά βοά από μόνη της! Η παραπαίουσα ΔΕΗ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, έδωσε 4,8 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει μια ζημιογόνο ενεργειακή εταιρία. Η οποία όλως τυχαίως ανήκε στο δεξί χέρι του Ζ. Ζάεφ και αντιπρόεδρο του κόμματος του Κότσο Ανγκιούσεφ. Και τα χρήματα πήγαν στην τσέπη του «φίλου» του «φίλου» του Ελληνα πρωθυπουργού. Οι ισολογισμοί και τα οικονομικά στοιχεία της εξαγορασθείσας εταιρίας δεν αντέχουν σε σοβαρή ανάλυση. Πρόκειται για μια εταιρία με ζημιές 5,4 εκατ., με μεγάλα χρέη, με αρνητικό ταμείο 915 χιλιάδων ευρώ και με πάγια μόλις 600.000 δηναρίων. Πρόκειται δηλαδή για μια πτωχευμένη εταιρία. Για ένα κανονικό «σαπάκι», όπως θα έλεγαν πιο παλιά.

ΕΝΩ δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, η ΔΕΗ «χρηματοδότησε» μια σκοπιανή εταιρία -συμφερόντων του πιο στενού συνεργάτη του Ζ. Ζάεφ- μηδενικής αξίας με περίπου 5 εκατ. ευρώ, μόλις 50 μέρες πριν πέσουν οι υπογραφές στις Πρέσπες. Οι «τρύπες» αυτής της σκανδαλώδους εξαγοράς, όμως, δεν σταματούν εδώ. Οπως αποκάλυψε και ομολόγησε ο Γ. Σταθάκης, η εξαγορά έγινε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην… Αλβανία! Γιατί άραγε; Τέτοιες εισηγήσεις δεν πρέπει να τις κάνει η κεντρική διοίκηση της εταιρίας; Ή μήπως στην Αλβανία είναι πιο δύσκολος ο έλεγχος του χρήματος απ’ ότι στην υπό επιτήρηση ευρισκόμενη Ελλάδα; Δεδομένου ότι η ΔΕΗ κυριολεκτικά παραπαίει, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι για μια εξαγορά αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ η εισήγηση ήρθε από την Αλβανία.

ΚΑΙ ΗΤΑΝ τέτοια η σπουδή να γίνει αυτή η εξαγορά, ώστε δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα. Οπως αποκάλυψε ο κ. Μανιάτης, οι οίκοι που είχαν αναλάβει τον έλεγχο και την αποτίμηση της EDS ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018. Η ΔΕΗ όμως δεν περίμενε. Βιαζόταν. Η θετική εισήγηση έφτασε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ περίπου… ενάμιση μήνα ΠΡΙΝ ολοκληρωθεί η έρευνα και η αποτίμηση των εντεταλμένων οίκων! Εφτασε στις 5 Φεβρουαρίου 2018 και την αμέσως επομένη στις 6 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε…

ΑΡΑΓΕ τι λέει η αξιολόγηση των οίκων; Επιβεβαιώνουν την βεβιασμένη απόφαση της ΔΕΗ ή κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση; Θα δοθεί και πότε στη δημοσιότητα η έκθεση των οίκων που αξιολόγησαν την EDS; Ολα αυτά -αλλά και τα όσα ακούγονται ανεπίσημα ακόμα- δικαιολογούν απολύτως την αμηχανία των κ.κ. Χουλιαράκη και Σταθάκη στη Βουλή. Δικαιολογούν απόλυτα την ενοχικότητα που απέπνεαν οι τοποθετήσεις τους. Και σίγουρα δικαιολογούν απολύτως την προσπάθεια του καθενός να βγάλει από επάνω του την ευθύνη και σαν μικροί μαθητές να ψελλίσουν «όχι εγώ, κύριε, οι από πίσω το έκαναν». Ολα τα στοιχεία και οι ενδείξεις παραπέμπουν σε πολιτικό σκάνδαλο. Η «ουρά» του οποίου μπορεί να φτάνει μέχρι και τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του Ζ. Ζάεφ εν όψει του αποτυχημένου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ…

Λέξη για τον «Φρανκενστάιν της Μεσογείων»

Τι βρήκε να πει ο αρμόδιος υπουργός κ. Ν. Παππάς απέναντι στις συγκεκριμένες καταγγελίες του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος της ΕΡΤ Σ. Κρίμπαζη και τις πολιτικές καταγγελίες του Ν. Φίλη για την ΕΡΤ; Πάρα πολλά -ολόκληρο «σεντόνι» έγραψε στο FB- αλλά επί της ουσίας για την ταμπακιέρα απολύτως τίποτα! Εγραψε για όλα από την «τζάμπα μπάλα» που έχει βάλει η ΕΡΤ σε όλα τα σπίτια (έστω κι αν πληρώνει κάθε ματς της Λαμίας τρεις φορές πιο ακριβά απ’ όσο κοστίζει ο κάθε αγώνας της Μπαρτσελόνα). Μέχρι τη «ζήλια» που νιώθουν (ποιοι άραγε;) για τα… υψηλά νούμερα τηλεθέασης της ΕΡΤ, που φτάνουν λέει 25-30%! Πιθανώς κάποιο λεπτό του τελευταίου εξαμήνου να σημειώθηκε στιγμιαία τέτοιο νούμερο. Αλλά συνεχώς η θεαματικότητα της ΕΡΤ θυμίζει περισσότερο πολικές, παρά ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι δεν λέει κουβέντα για το πώς «κατάφερε» να δημιουργήσει αυτήν την «ΕΡΤ Φρανκενστάιν». Πώς κατάφερε να συνδέσει τα όνομά του με τη χειρότερη εκδοχή δημόσιας τηλεόρασης που υπήρξε στη μεταπολίτευση. Πώς «δημιούργησε» αυτό το μοντέλο της πιο σκληρής κομματικής προπαγάνδας που υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες. Πώς «έχτισε» την ΕΡΤ, η οποία άντεξε να δείξει τόσο μεγάλη ασέβεια στη δημοκρατία και την πολυφωνία.

«Ξεκοκαλίζουν» το υπερπλεόνασμα

Την ώρα που τα spreads συνεχίζουν να τραβάνε την ανηφόρα και να καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη για δανεισμό από τις αγορές και την ώρα που η βουτιά του ΧΑΑ αποδεικνύεται «μακροβούτι», η κυβέρνηση διά του ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει να σκορπά χρήμα και να «ξεκοκαλίζει» το υπερπλεόνασμα με διορισμούς ημετέρων. Με μια άκρως αδιαφανή διαδικασία, μέσω ελεγχόμενων «τριμελών επιτροπών», γίνονται αθρόες προσλήψεις για τη στελέχωση των κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπογράφονται συμβάσεις με υπέρογκες για την εποχή αμοιβές. Π.χ. σε αλλοδαπούς οι οποίοι θα εργαστούν ως μεταφραστές δίδονται αμοιβές έως 1.700 ευρώ, ενώ σε γιατρούς -οι οποίοι μπορεί ήδη να δουλεύουν και σε δημόσιο νοσοκομείο- δίδονται μέχρι και 2.500 ευρώ, τη στιγμή που ένας γιατρός του ΕΣΥ παίρνει αυτά τα χρήματα μετά από 25 χρόνια εργασίας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια πρωτοφανή εκστρατεία εξαγοράς ψήφων μέσω διορισμών. Αποθεώνοντας έτσι τις πιο παλαιοκομματικές μεθόδους, οι οποίες φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Οι εκλογές έρχονται, το «νέο» φεύγει;

Για να χωρέσουν όλοι…

Αλλαξε ξανά η απόφαση του Α. Τσίπρα εν όψει της εκλογής της νέας Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο πρωθυπουργός ευρισκόμενος υπό την ασφυκτική πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και μπροστά στον κίνδυνο να μην εκλέγονται πολύ στενοί συνεργάτες του, προσανατολίζεται να μη μειωθεί τελικά ο αριθμός των μελών σε 21 και να παραμείνουν 29. Ούτως ή άλλως το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -ειδικά μετά την εκλογή του Π. Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος και τη δημόσια κριτική του Ν. Φίλη- είναι εκρηκτική. Η «επιστροφή» στην 29μελή ΠΓ σημαίνει αναδίπλωση και ήττα για τον Α. Τσίπρα, ο οποίος προκειμένου να μην ανοίξει κι άλλα μέτωπα (πέραν αυτού με τους ΑΝΕΛ) κάνει ένα βήμα πίσω, υποκύπτοντας στις πιέσεις των «53».

Απορίες

1. Δηλαδή η ΔΕΗ έχει ανεβάσει το έργο «Ο Κότσο (Ανγκιούσεφ της EDS) και οι… Κώτσοι (καταναλωτές);

2. Όταν η Σβίγγου λέει στον Στουρνάρα ότι «υπερβαίνει τον θεσμικό του ρόλο», είναι σαν να δίνει οδηγίες στον Γκουαρντιόλα ο Αλέφαντος;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή: https://www.eleftherostypos.gr

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας