Εθνικά Θέματα

Στρατιωτικός ειδικός: Η συντήρηση αμερικανικής βάσης στην Ελλάδα θα κοστίσει δισ. δολάρια

Ο Ρώσος ειδικός σε στρατιωτικά θέματα αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μεταφοράς αμερικανικής βάσης στην Ελλάδα από την Τουρκία σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «όλα αυτά είναι απλά θεωρητικές υποσχέσεις».

Τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400 επανέλαβε πρόσφατα ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ.

«Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο. Αν όμως το κάνει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας», δήλωσε ο Μενέντεζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».

Προειδοποίησε μάλιστα την Άγκυρα με επιβολή κυρώσεων καθώς και με αναστολή πώλησης των F-35, εφόσον προχωρήσει στην απόκτηση των S-400. Ο ίδιος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς οπλισμού από τουρκική βάση στην Ελλάδα, εάν οι σχέσεις Ουάσινγκτον — Άγκυρας επιδεινωθούν.

Ο ειδικός σε στρατιωτικά θέματα, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων αντιαεροπορικών πυραύλων των Ειδικών Δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας Σεργκέι Χατίλεφ δήλωσε σε συνέντευξη στο Sputnik ότι οι δηλώσεις ενός αμερικανού γερουσιαστή είναι θεωρητικές. «Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ δεν είναι αξιωματούχος. Είναι ένας άνθρωπος που συμμετέχει με συγκεκριμένο τρόπο στη δουλειά μίας μη εκτελεστικής αρχής. Όλα αυτά είναι απλά θεωρητικές υποσχέσεις».

Ο ρώσος ειδικός υπογραμμίζει ότι η δημιουργία στρατιωτικής βάσης από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μπορεί να στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν εξετάσουμε καθαρά θεωρητικά μία τέτοια υπόθεση, δηλαδή να εγκαταλειφθεί η βάση στο Ιντσιρλίκ, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για την ανάπτυξη όπλων, συμφωνίες κ.α. Ποιο είναι το νόημα να αφήσει την Τουρκία για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη θέση των εγκαταστάσεων; Οι αμερικανοί έχουν περισσότερες από 1000 βάσεις σε όλο τον κόσμο. Η συντήρηση μίας βάσης στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Για τη δημιουργία νέας βάσης, να φτιάξεις διαδρόμους, να εξοπλίσεις τη θαλάσσια ζώνη, είναι πολλά τα χρήματα και τα κόστη είναι τεράστια».

Ο Χατίλεφ επίσης σημειώνει την πολιτική πλευρά της κατάστασης. «Πολιτική ερώτηση: Η Ελλάδα είναι έτοιμη γι’ αυτό, για τη διασφάλιση δηλαδή της ανάπτυξης όπλων στο έδαφός της; Αν οι αμερικανοί, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, ορίσουν σταθμό όπλων εκεί, αυτό αποτελεί προηγούμενο. Αν οι αμερικανοί θέλουν να επενδύσουν πολλά χρήματα και να ξοδέψουν χρήματα, θα κάνουν τη βάση. Αν δεν θες να ξοδέψεις χρήματα και θέλεις να φοβίσεις, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ο χρόνος θα δείξει».

Σχολιάζοντας την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και τις απειλές από τις ΗΠΑ, ο ειδικός αναφέρει ότι «Ό,τι και να πουν οι αμερικανοί το σύστημα έχει ήδη αποδείξει τι είναι στη Συρία. Ακόμα και χωρίς εκτόξευση, χωρίς τη διενέργεια μαχητικών βολών, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στο ζήτημα της Συρίας και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα εκτός από το μίσος και τον πολιτικό εκβιασμό δεν έχει μείνει τίποτα που να έχουν οι αμερικανοί».

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Χατίλεφ, τα τελεσίγραφα των ΗΠΑ μπορεί να ωθήσουν την Τουρκία να συνεργαστεί με τη Ρωσία και σε άλλους τύπους όπλων: «Πλέον, αν οι αμερικανοί αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα F-35, οι Τούρκοι εγείρουν ήδη θέμα αγοράς Su-57».

Πηγή: https://sputniknews.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας