Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

Σύμβουλος του Ερντογάν, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο

Στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος των πετρελαϊκών αποθεμάτων της βόρειας Αφρικής, τους οποίους αν ελέγξει θα αποκτήσει τεράστιο μοχλό πίεσης για τις εξελίξεις σε όλη την Μεσόγειο.

Ένας από τους στενούς συμβούλους του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι η Τουρκία θα αντεπιτεθεί αν η Ελλάδα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τμήματα της Μεσογείου που εξερευνά η Άγκυρα μετά από την αμφιλεγόμενη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη.

Ο Mesut Hakki Casin, καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Yeditepe και σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε ότι “μια επίθεση σε κρατικό πλοίο είναι επίθεση στο ίδιο το κράτος” σε μια συζήτηση σχετικά με τις ελληνικές προειδοποιήσεις για την δράση των τουρκικών πλοίων νότια της Κρήτης και τις εξέδρες ερευνών για το φυσικό αέριο. «Το πλοίο εξερεύνησης εκεί έξω έχει τουρκική σημαία και μια επίθεση σε αυτό θα θεωρηθεί ως Casus Belli», δήλωσε ο Casin σε συνέντευξή του με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ardan Zenturk, στο κανάλι του στο YouTube.

Κατόπιν ο Casin, “απευθύνθηκε” στους Έλληνες, λέγοντας “Δεύτερον, πώς θα μπορούσατε (Έλληνες) να επιτεθείτε σε ένα ειρηνικό πλοίο γεώτρησης σε διεθνή ύδατα και σε μια περιοχή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης;”, εννοώντας την ζώνη που αυθαίρετα διεκδίκησε η Τουρκία με την υπογραφή της συμφωνίας με την Λιβύη.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, εκτός από ανεδαφική και αστήρικτη, έχει δημιουργήσει τεράστια ένταση και έχει φέρει στρατιωτικές δυνάμεις από όλη σχεδόν την Μεσόγειο στην περιοχή. Στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος των πετρελαϊκών αποθεμάτων της βόρειας Αφρικής, τους οποίους αν ελέγξει θα αποκτήσει τεράστιο μοχλό πίεσης για τις εξελίξεις σε όλη την Μεσόγειο.

Ο αγώνας για τον έλεγχο αυτών των αποθεμάτων πετρελαίου βρίσκεται στο επίκεντρο των ταραχών της χώρας από το 2011. Η Λιβύη “φιλοξενεί” 48,4 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου – τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα της Αφρικής – καθιστώντας τη χώρα σημαντικό παράγοντα στις παγκόσμιες αγορές υδρογονανθράκων.

Πηγή: https://emea.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας