Η Κραυγή του Ενστόλου

Συνδικαλισμός της ΕΛ.ΑΣ. και Θεσμοί

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Ας μη ξεφτιλίζουν τους Θεσμούς με την ασχετοσύνη και την αμετροέπειά τους.

Ο συνδικαλιστικός ακτιβισμός έχει μια λογική και την υποτιθέμενη δυναμική να μην υπακούει στη νομιμότητα και στους κανόνες.
Είναι μια αντίληψη αρρωστημένη που δυστυχώς εμφανίζεται αρκετά χρόνια τώρα.
Κάποιοι επεδίωξαν σταδιοδρομικές εξασφαλίσεις και εξισωτικό σφετερισμό εξουσίας, μετατρέποντας τη μαχητικότητα σε αυθάδεια και αλαζονεία.
Εθισμένοι στις φραστικές υπερβολές και στις ακρότητες της υλικής και ψυχολογικής βίας.
Τελευταία παρατηρώ κάποιους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των Αστυνομικών να εμφανίζονται στα παραθυράκια των καναλιών, στα τηλεοπτικά πάνελ δυστυχώς καλούνται όσοι κάνουν νούμερα και είναι πρόθυμοι να παίξουν το ρόλο της γλάστρας και να εκφράζουν απόψεις και θέσεις επί παντός επιστητού υπερβαίνοντας τα όρια τόσο των αρμοδιοτήτων τους όσο και των γνώσεων τους. Ξεπέρασαν δηλαδή τα όρια που επιβάλλουν η ιδιομορφία των καθηκόντων τους, η αποστολή, καθώς και ο εθνικός, κοινωνικός και υπερκομματικός χαρακτήρας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για παράδειγμα εκφράζουν προσωπικές απόψεις για τις υπό διαβούλευση διατάξεις του Ποινικού Δικαίου, αποσπασματικά και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση υποκαθιστώντας τη νομική κοινότητα και τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών και Επιστημονικών Συλλόγων, όταν οι ίδιοι είναι επιπέδου ανειδίκευτου εργάτη.

Με τον τρόπο αυτό δίνουν μια στρεβλή εικόνα για την ποιότητα του Αστυνομικού προσωπικού.
Μια εικόνα που δεν είναι αντιπροσωπευτική και θίγει το κύρος του Αστυνομικού Θεσμού.
Τους είδα επίσης να κριτικάρουν επιχειρησιακές τακτικές και πρακτικές χωρίς οι ίδιοι να έχουν τις ειδικές γνώσεις αφού δεν φοίτησαν στις Παραγωγικές Σχολές αλλά και χωρίς να έχουν αρμοδιότητα, αφού είναι εκτός των καθηκόντων και της αποστολής τους.
Ακόμη είδα να εκφράζουν ανεπίτρεπτες θέσεις σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης, να υποδεικνύουν την προφυλάκιση κατηγορουμένων υπερβαίνοντας έτσι την εξουσία τους και μπαίνοντας στα χωράφια της Δικαστικής Εξουσίας.
Και αυτό είτε από αμετροέπεια, είτε από άγνοια, είτε γιατί θέλησαν να σιγοντάρουν την Υπηρεσία των Αδιάφθορων και τον Προϊστάμενο αυτής για μια υπόθεση πολύ καλά μελετημένη και δεμένη από όλες τις πλευρές, ώστε να παρουσιάσουν συνδικαλιστικό έργο.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία τους ξεφτιλίζει.

Ειδικότερα αναφέρει ότι ενώ η έκφραση γνώμης από πολίτες ακόμα και αναρμόδιους και άσχετους με νομικές έννοιες είναι πλήρως αποδεκτή στα πλαίσια του δημοκρατικού δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης των απόψεων, ωστόσο τα επίσημα κρατικά όργανα και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις που δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι μαζί με την εικόνα των Συνδικαλιστών καταστρέφεται και η καλή εικόνα του Σώματος, αφού δίνεται η αφορμή στα Μ.Μ.Ε εκτός των άλλων να μιλάνε για κόντρα μεταξύ Εισαγγελέων και Αστυνομικών. Δημιουργείται επομένως εσφαλμένη εντύπωση για την ποιότητα των Στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, η πλειοψηφία των οποίων εκτελεί τα καθήκοντά της σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους Νόμους και τις Αρχές του Κράτους Δικαίου.

Κατά συνέπεια τέτοιες ενέργειες, δηλώσεις, νοοτροπίες και γενικά παρεμβάσεις που κινούνται εκτός των αρχών, των κανόνων, αλλά και της δεοντολογίας και κοινής λογικής θα πρέπει να αποφεύγονται.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας