Εθνικά Θέματα

Συρία: Η Ρωσία απείλησε να ασκήσει βέτο στο γαλλικό σχέδιο για το Χαλέπι

Η Ρωσία απείλησε σήμερα να ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την έγκριση του γαλλικού σχεδίου απόφασης το οποίο προβλέπει την εκ νέου κήρυξη εκεχειρίας στο Χαλέπι της Συρίας και την απαγόρευση των υπερπτήσεων όλων των στρατιωτικών αεροσκαφών.

 

«Απλούστατα δε βλέπω πώς θα μπορούσαμε να αφήσουμε αυτό το σχέδιο απόφασης να εγκριθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βιτάλι Τσούρκιν, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση από τη Μόσχα του δικαιώματος αρνησικυρίας που διαθέτει.

Έπειτα από μια συνεδρίαση του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση στη Συρία, ο Τσούρκιν εκτίμησε πως το γαλλικό σχέδιο απόφασης «καταρτίστηκε βιαστικά» και πρόσθεσε: «ειλικρινά πιστεύω ότι δεν καταρτίστηκε για να γίνει πρόοδος, αλλά για προκαλέσει ένα ρωσικό βέτο» στην ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία, σύμφωνα με τον γάλλο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ, αναμένεται να γίνει αύριο Σάββατο.

Τα μέλη του ΣΑ διαπραγματεύονται επί μία εβδομάδα επί του σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Γαλλία κι έχει στόχο να τερματισθούν οι σφοδροί βομβαρδισμοί της πολιορκημένης πόλης του Χαλεπιού, να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να σταματήσουν όλες οι υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών.

Ο Ντελάτρ είπε από την πλευρά του ότι διαπίστωσε πως υπάρχει «πολύ σθεναρή υποστήριξη» στο γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος μεταξύ των δεκαπέντε κρατών μελών και τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» μπροστά στην εξελισσόμενη καταστροφή στο Χαλέπι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό σημείωσε ότι η αυριανή ψηφοφορία θα είναι η «στιγμής της αλήθειας για όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον.

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας