Η Κραυγή του Ενστόλου

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Την Παρασκευή η Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε μορατόριουμ για παλιούς και νέους Δανειολήπτες.

Κάποιοι μάλιστα από την Αντιπολίτευση έσπευσαν να χαιρετίσουν την απόφαση η οποία όμως είναι μια εξαγγελία φούσκα γιατί αφενός για το 80 – 90% όσων ήδη έχουν αναστολή πληρωμής συμπληρώνεται το 9μηνο στα τέλη Δεκεμβρίου και αφετέρου καμία Τράπεζα δεν έχει διάθεση να δώσει μορατόριουμ σε άλλους Δανειολήπτες.

Άλλη ανακοίνωση, σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη, κατά την οποία η ΕΛ.ΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση 11,7% στο Γ΄ τρίμηνο.

Η Κυβέρνηση σχολίασε ότι η Οικονομία αντέχει.

Ό,τι κι αν δείχνει ωστόσο η ΕΛ.ΣΤΑΤ, η οποία παρεμπιπτόντως μετρά ακόμα και τα Κοινωνικά Επιδόματα που χορηγούνται από λεφτά του Ε.Σ.Π.Α ως επενδύσεις, η Ελληνική Οικονομία βυθίζεται παρόλο που δεν είχε προλάβει ν’ ανακάμψει όπως οι Οικονομίες άλλων Ευρωπαϊκών χώρων.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Αν όμως ένας ανακοινώνει πράγματα που ξέρει ότι δεν θα κάνει και ο άλλος μετρά επενδύσεις που ξέρει ότι δεν έγιναν, ίσως δημιουργείται μια ωραία ατμόσφαιρα που όμως θα διαρκέσει λίγο.

Κι όσο πιο έντεχνα συντηρείται τόσο πιο οδυνηρή η σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια επειδή τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά χρήσιμο θα ήταν να σοβαρευτούμε.

Αρχίζουμε να μπαίνουμε στο πιο σκοτεινό κομμάτι του τούνελ της Κρίσης.

Από οικονομική άποψη το επόμενο εξάμηνο θα είναι σκληρό, ίσως το σκληρότερο που έχουμε βιώσει εδώ και αρκετά χρόνια και ειδικά για τα μικρομάγαζα και τα ασθενέστερα τμήματα της μισθωτής εργασίας.

Ο επιχειρηματικός χάρτης θα ξαναγραφτεί ενώ τάσεις που αργοσέρνονταν επί πολλά χρόνια ή και 10ετίες ακόμα τώρα βίαια θα ξεσπάσουν και θ’ αλλάξουν την εικόνα της Αγοράς σε βραχύ χρόνο.

Έμπειροι άνθρωποι της Αγοράς προβλέπουν ότι από τις περίπου 700.000 μικρές Επιχειρήσεις οι 200.000 δεν θα ξανανοίξουν.

Αν υποθέσουμε ότι σ΄ αυτές δουλεύουν 1-2 άνθρωποι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα προστεθούν 200 – 300 χιλιάδες άνεργοι.

Οπότε αυτό το εξάμηνο θα είναι άγριο.

Μετά, εφόσον ο εμβολιασμός γενικευτεί μπορούμε να βασιστούμε σε ορισμένη ανάκαμψη της Τουριστικής κίνησης ενώ μπορεί να προεξοφληθεί ότι θ’ αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι θα μας επηρεάσει θετικά η μετά το εμβόλιο εκρηκτική Παγκόσμια μεγέθυνση εφόσον η χώρα μας μπαίνει στο ραντάρ των Διεθνών Επενδυτών με αξιώσεις ως ένας ασφαλής, σταθερός κι όμορφος τόπος που κρύβει μεγάλες ευκαιρίες.

Η μεγάλη δυσκολία θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2021 όπου θα κριθούν πολλά ενώ παράλληλα θα δοκιμαστούν και θα κριθούν οι συμπεριφορές του Πολιτικού Συστήματος, των Μέσων Ενημέρωσης και του Επιχειρηματικού κόσμου.

Ποιοι και πώς θα βάλουν πλάτη για να περάσει όρθια τους επόμενους ΑΓΡΙΟΥΣ μήνες η Ελληνική Κοινωνία και ποιοι ίσως αυτούς τους ΑΓΡΙΟΥΣ μήνες δοκιμάσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας