Εθνικά Θέματα

Τα δύσκολα με την Τουρκία

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Οι κρίσεις που αναφύονται στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ρητορικές υπερβολές, όπως επιχειρήθηκε στις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Ούτε βεβαίως με παθολογική συχνά αυτοπεποίθηση, όπως ενίοτε επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Κατά συνέπεια, η διαχείριση από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση τόσο της εντάσεως στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο –όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει παντί τρόπω να επιβεβαιώσει την υπεροχή του έναντι της Λευκωσίας και των Αθηνών– χαρακτηρίζεται κατά τεκμήριο από σωφροσύνη, αν και αμφιβόλου –είναι αλήθεια– αποτελεσματικότητος.

Μέχρις στιγμής, η πολιτική της κυβερνήσεως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της Τουρκίας στα διμερή ζητήματα, στην Κύπρο, αλλά και στην αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, επικεντρώνεται στην «ενημέρωση» συμμάχων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., με συνέπεια να αποσπώνται κάποιες συμπαθείς δηλώσεις.

Περισσότερα δεν θα μπορούσε να αναμένει κάποιος εχέφρων ασχολούμενος με την πολιτική. Εάν οι ΗΠΑ και η Γαλλία υιοθέτησαν μια στάση αυστηρότερη έναντι της Αγκυρας, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι εταιρείες αμερικανικών και γαλλικών συμφερόντων διεξάγουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τα συμφέροντα των οποίων υπερασπίζονται αντιστοίχως η Ουάσιγκτον και το Παρίσι.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην πηγή

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας