Απόψεις

Τα σενάρια του ΕΟΔΥ για το μέλλον της πανδημίας

Άννα Παπαδομαρκάκη

Ζοφερή περιγράφεται η πραγματικότητα για τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τα επιδημιολογικά σενάρια του ΕΟΔΥ. Παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την ώρα, η δυναμική του ιού δύσκολα μπορεί να καμφθεί τελικά.

Τέσσερα πιθανά σενάρια, βάσει ενός συγκεκριμένου επιδημιολογικού αλγορίθμου, στέλνουν την κορύφωση της πανδημίας από την επόμενη εβδομάδα μέχρι την Πρωτοχρονιά ή ακόμη και ένα μήνα αργότερα, ως τις αρχές Φεβρουαρίου, και με διατήρηση του ρυθμού των νέων κρουσμάτων γύρω στις 3.000 νέα περιστατικά στο ευοίωνο σενάριο μέχρι την κορύφωση ή ακόμη και την άνοδο σε περίπου 6.000 νέα περιστατικά ημερησίως στην πιο δυσοίωνη εναλλακτική περίπτωση.

Σημαντική παράμετρο για την ανακοπή του ραγδαίου αυτού κύματος, αποτελεί η συμπεριφορά των πολιτών σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τους. Με δεδομένα τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί, το μόνο που μένει για να ανακοπεί η διασπορά του ιού, είναι η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αυτή, με την εφαρμογή οικειοθελούς κοινωνικής απομόνωσης. Γιατί ο μόνος τρόπος να σταματήσει η διασπορά στην κοινωνία, είναι η ανυπαρξία κοινωνικής επαφής.

Στην πραγματικότητα η καραντίνα που έχει επιβληθεί μέχρι ώρας, στοχεύει στην ανακοπή του ρυθμού διασκέδασης του πληθυσμού, προκειμένου να περισώσουμε την οικονομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο βαθμό της. Ο λόγος είναι προφανής. Η διατήρηση της “υποχρεωτικής” κοινωνικής επαφής, για να μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει να εργάζεται, σε βάρος των κοινωνικών επαφών για αναψυχή, η οποία μπορεί να μετατεθεί χρονικά με λιγότερες επιπτώσεις. Προστατεύεται έτσι, όσο το δυνατόν περισσότερος μισθοσυντήρητος πληθυσμός, ώστε οι ανατροπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

Αναλυτικά, το επιδημιολογικό μοντέλο που έχει εφαρμοστεί, χρησιμοποιεί ως δεδομένα:

– τον αριθμό των ατόμων που είναι δυνατόν να μολυνθούν από τον ιό, δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού,

– τον αριθμό αυτών που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό, με την ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, αλλά και με τα rapid test που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες στον δειγματοληπτικά στο γενικό πληθυσμό,

– τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και

– τον αριθμό των ατόμων που έχουν αναρρώσει.

Βάσει των στοιχείων αυτών, συνυπολογίζονται μια σειρά πρόσθετες παράμετροι, για να καταλήξει τελικά στην εξαγωγή του πραγματικού ρυθμού μετάδοσης της νόσου, (το γνωστό πλέον Rt) και να μπορέσει να γίνει η πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, αν δεν κάνουμε τίποτα και συνεχίσουμε την ίδια κοινωνική συμπεριφορά, η κορύφωση θα έρθει στις αρχές Φεβρουαρίου, με τα κρούσματα να εκτινάσσονται ακόμη και στις 6.000 καθημερινά.

Το δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει την ελάχιστη μείωση των κοινωνικών επαφών κατά 12%. Στην περίπτωση αυτή, τα κρούσματα παραμένουν αυξανόμενα, περίπου στις 5.000 ημερησίως και λίγο παραπάνω, ενώ η κορύφωση του δεύτερου κύματος επέρχεται μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Φεβρουαρίου.

Το τρίτο σενάριο, προβλέπει κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων μέχρι το πρώτο 10ήμερο – 15θήμερο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και μέχρι τα 3.300 κρούσματα, συνέχιση της ανόδου με σταθεροποιητικές όμως τάσεις λίγο πάνω από τις 3.500 κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα και κάμψη αμέσως μετά. Στην περίπτωση αυτή, η μείωση της κινητικότητας υπολογίζεται περίπου στο 25%.

Το τέταρτο και πιο αισιόδοξο σενάριο, προβλέπει την μείωση της κινητικότητας κατά 35%, με κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων περίπου στις 3.000 ημερησίως τις πρώτες 10 μέρες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων – σενάριο το οποίο δείχνει να επιβεβαιώνεται βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων. Και στην περίπτωση αυτή όμως, όπου καταγράφεται η ταχύτερη δυνατή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, χρειάζεται να περάσει ένα δίμηνο, μέχρι να επανέλθει ο αριθμός των κρουσμάτων στα περίπου 1.500 περιστατικά την ημέρα. Για τις μετρήσεις έχει χρησιμοποιηθεί ως ημερομηνία βάσης η 9 Νοεμβρίου, οπότε τα νέα κρούσματα της ημέρας ήταν 1.490.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για την αποκλιμάκωση του πανδημικού αυτού κύματος, χρειάζεται πολύς χρόνος, κάτι που είναι γνωστό και αναμενόμενο, αφού ο ιός ευνοείται από το κρύο και την μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που σχεδόν εξαφανίζεται τους χειμερινούς μήνες. Η μοναδική προστασία μας, λοιπόν, από τον ιό, δεν είναι άλλη παρά η μάσκα, η ατομική υγιεινή και η τήρηση των αποστάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή: https://www.liberal.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας