Άμυνα Διπλωματία

Θα αγόραζε ποτέ η Ελλάδα φρεγάτες από την Τουρκία; Αυτό κάνει η Μαλαισία με την Κίνα

Η Μαλαισία έχει παραγγείλει τέσσερα μεγάλα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης τύπου Littoral Mission Ship (LMS) για το βασιλικό ναυτικό της Μαλαισίας (RMN). Αποστολή των νέων αυτών πλοίων θα είναι οι περιπολίες σε διαφιλονικούμενα ύδατα επ’ ωφελεία των συμφερόντων της χώρας.

Μέχρι εδώ η συγκεκριμένη είδηση θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μάλλον… βαρετή. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Ο κύριος «παίκτης» που διεκδικεί αμφισβητούμενες υδάτινες εκτάσεις στην περιοχή είναι η Κίνα, όμως τα νέα πλοία της Μαλαισίας παραγγέλθηκαν σε… κινέζικα ναυπηγεία.

Για να το πούμε απλά, είναι περίπου σαν το Πολεμικό Ναυτικό να απευθυνόταν στα τουρκικά ναυπηγεία Γκολκτσούκ στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να προμηθευθεί τουρκικές φρεγάτες Milgem προκειμένου υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας ενάντια… στην Τουρκία!

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας, στην οποία τότε ήταν επικεφαλής ο πρώην πρωθυπουργός Ναχίμπ Ραζάκ, υπέγραψε σύμβαση ύψους 282 εκατομμυρίων δολαρίων για τέσσερα σκάφη LMS με τα κινέζικα κρατικά ναυπηγεία CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation) το 2017.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαχαθίρ Μοχάμεντ, αν και εκλέχτηκε καταγγέλοντας την συγκεκριμένη προμήθεια, τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να διαπραγματευτεί μία ελαφρώς χαμηλότερη τιμή για τα σκάφη αυτά, στα 251 εκατομμύρια δολάρια.

Το παράδοξο έχει την εξήγησή του στον οικονομικό τομέα, αφού το διμερές εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών είναι υπερβολικά μεγάλο για να επιτρέψει κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας