Εθνικά Θέματα

«Θέατρο» μαχών η Συρία: Οι ΗΠΑ με τους Κούρδους και οι Ρώσοι με τους…Τούρκους;

Του Άρη Δημόπουλου

Περιπλέκονται τα πράγματα στη Μέση Ανατολή καθώς όλα δείχνουν πως βαίνουμε σε μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση που δύσκολα θα βγει ο πλανήτης.

Την ώρα που οι ΗΠΑ προβαίνουν σε πρωτοφανείς πολεμικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (Θυμηθείτε: Τι ετοιμάζεται; Μετά από 17 χρόνια το USS George H.W. Bush στο Ισραήλ – Ποιοι οι στόχοι του (φωτό, βίντεο) , η Άγκυρα παίζει στην κυριολεξία με την φωτιά, στοχεύοντας στην μαζική εισβολή στη Συρία.

Ωστόσο αυτή τη φορά οι κινήσεις της τουρκική ηγεσίας δεν είναι βεβιασμένες. Η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» στον τουρκικό στρατό, προκειμένου να επέμβει εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Οι…λυκοφιλίες και οι εικονικές συμμαχίες είναι τόσο εύθραυστες που τίποτα δε μοιάζει να είναι σίγουρο για την έκβαση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή εξάλλου εμφύλιος πόλεμος δεν υφίσταται καν στη Συρία, από τη στιγμή που ένας απίστευτος αριθμός πολυεθνικών στρατευμάτων έχει συσσωρευτεί σε μία τόσο μικρή έκταση.

Το ενδεχόμενο ακόμη και ενός μοιραίου λάθους είναι πάντοτε ανοικτό.

Πληροφορίες ωστόσο από τη Μόσχα, θέλουν τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, να έχει κατ’ιδίαν συνάντηση ακόμη και αύριο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αντικείμενο της συνάντησής τους; Μα φυσικά η άδεια από το Κρεμλίνο στο να προβεί η Άγκυρα σε εκτεταμένες στρατιωτικές επεμβάσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ παρέχουν εδώ και πάνω από ένα μήνα, τουλάχιστον στα φανερά, βαρύ οπλισμό στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, με την Ουάσινγκτον να προσβλέπει σε πρώτη φάση την οριστική πτώση του Ισλαμικού Κράτους.

Τουλάχιστον αυτή θα είναι η αρχή, καθώς η τουρκική ηγεσία ήταν ξεκάθαρη: «Αν έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης πέσει νεκρός από αμερικανικά όπλα, τότε πλήρως υπεύθυνη θα είναι η Ουάσινγκτον».

Η Άγκυρα τρέμει την ενίσχυση των Κούρδων και ως εκ τούτου έχει στραφεί στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η δε Ρωσία τη δεδομένη στιγμή φαίνεται να δίνει το «πράσινο φως» στους Τούρκους και να εγκαταλείπει έστω και πρόσκαιρα τους Κούρδους.

Η συνέχεια; Παντελώς άγνωστη, καθώς όλα μπορούν να αλλάξουν και τα γεωπολιτικά παιχνίδια στη Μέση Ανατολή είναι για «δυνατούς παίχτες».

Πηγή: https://www.el.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας