Συνεντεύξεις

«Θεόφιλος»: «Η ευχή μας για το 2015 είναι καμιά πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια να μην έχει ανάγκη στήριξης»

Από την Λούρου Σταυρούλα

Ο Κομφούκιος έλεγε πως το να δούμε ποιο είναι το δίκαιο και όχι τι μας συμφέρει, αυτό είναι γενναιότητα.

Την γενναιότητα του λοιπόν δείχνει ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός Για την Πολύτεκνη και Τρίτεκνη Οικογένεια, «Θεόφιλος». Από την ίδρυση του το 2004 και μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει ένα τεράστιο έργο σχετικά με την στήριξη προς την πολύτεκνη οικογένεια.

Το gorganews βρέθηκε στην Helexpo και στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar του «Θεόφιλου», εκεί είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον πρόεδρο του φιλανθρωπικού οργανισμού, κύριο  Ιωάννη Ναυπλιώτη

DSC_0142

Σταυρούλα Λούρου: Μιλήστε μου λίγο για τον «Θεόφιλο». Πώς ακριβώς ξεκίνησε και ποια είναι η δράση του;

Ιωάννης Ναυπλιώτης: Ο εθελοντικός φιλανθρωπικός οργανισμός Θεόφιλος ξεκίνησε την δράση του το 2004 από μια ομάδα ανθρώπων πολυτέκνων αλλά και άτεκνων οι οποίοι ενδιαφερόντουσαν και ενδιαφέρονται για την άπορη πολύτεκνη και τρίτεκνη  οικογενεια στην ελλαδα  και ιδιαιτερα για αυτεσ που κατοικουν στα ορεινα και παραμεθορια μερη της πατρίδας μας. Σήμερα που γιορταζουμε τα 10 χρονια του Θεόφιλου ο Θεόφιλος έχει κάνει τεραστία πρόοδο όσο αφορά την υλική και οικονομική βοήθεια προς αυτές τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν άμεση ανάγκη επιβίωσης και αντιμετωπίζουν συνθήκες αποκλεισμού και φτώχειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2013 η πρόσφορα του Θεοφίλου μεταφράζεται σε 14.000 κιβώτια αριθμός πολύ σημαντικός αν σκεφτεί κάνεις ότι όλη η δράση γίνεται με εθελοντές πολυτέκνους.

 

Σ.Λ.: Συμμετέχετε στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην Helexpo από 12/12/14 έως 4/1/15. Τι μπορούμε να βρούμε εκεί;

Ι.Ν.: Το σημαντικότερο που μπορεί να βρει κάνεις εκεί είναι τα χειροτεχνήματα των απόρων οικογενειών που βοηθούμε τα όποια προσφέρονται στα μελή μας εντελώς δωρεάν με το πρόγραμμα ανταλλακτικής οικονομίας που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε εδώ και λίγο καιρό. Έτσι οι άνεργες και άπορες πολύτεκνες οικογένειες εξοικονομούν χρήματα για να μπορούν να πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς και να ζουν με αξιοπρέπεια. Τώρα οι πολύτεκνοι κατασκευάζουν όλα αυτά τα υπέροχα χειροτεχνήματα που πραγματικά είναι έργα τέχνης και τα προσφέρουν στους φίλους του Θεοφίλου. Οποίοι θέλουν να γίνουν μελή του Θεοφίλου με την συνδρομή τους παίρνουν και δωρεάν χειροτεχνήματα ισόποσης άξιας.

DSC_0145

Σ.Λ.: Με ποιο τρόπο ακριβώς βοηθάτε τις οικογένειες  που σας έχουν ανάγκη και πως γίνεται η επαφή τους μαζί σας;

Ι.Ν.: Οι δυο εθελόντριες κοινωνικοί λειτουργοί του Θεοφίλου είναι άξιες συγχαρητήριων διότι αφιερώνουν παρά πολύ χρόνο με το να πηγαίνουν σε όλη την Αθήνα να βλέπουν τις πολύτεκνες οικογένειες που μας ζητούν την βοήθεια μας. Αυτό θα ήταν πιο εύκολο  εάν είχαμε την δυνατότητα να έχουμε δυο αυτοκίνητα τύπου βαν ώστε να προσφέρουμε την βοήθεια μας όπου υπάρχει ανάγκη διότι πολλές από αυτές τις οικογένειες δεν έχουν ούτε τα εισιτήρια του λεωφορείου για να έρθουν στον χώρο μας να παραλάβουν την υλική βοήθεια που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Με αυτή την ευκαιρία που μας δίνετε μέσω της ερώτησης σας κάνουμε έκκληση στους συνάνθρωπους μας που έχουν την δυνατότητα να μας βοηθήσουν  και σε αυτόν τον τομέα στήριξης.

 

Σ.Λ.: Ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας στο δύσκολο αυτό έργο σας. Τι είδους βοήθεια σας προσφέρουν;

Ι.Ν.: Πρώτα από όλα οι εθελοντές μας που οι περισσότεροι είναι πολύτεκνοι που παρόλο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν βοηθούν σε αυτό το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο με την εθελοντική τους εργασία .

Δεύτερον οι χορηγοί μας επώνυμοι και ανώνυμοι με τις μικρές ή μεγάλες χορηγίες τους στηρίζουν αυτό το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Όσον αφορά την πολιτεία όπως πάντα απούσα και επιπλέον στέκεται απέναντι στους πολυτέκνους και τρίτεκνους ως κακή μητριά.

DSC_0144

Σ.Λ.: Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να προσφέρει στον φιλανθρωπικό οργανισμό;

Ι.Ν.: Μπορεί κανείς  να βοηθήσει υλικά, οικονομικά ή με εθελοντική εργασία.

Οι αριθμοί λογαριασμοί τραπεζών είναι :

Εθνική

065/296010-95

IBAN: GR 8301100650000006529601095

ALPHA

123002002006747

IBAN: GR6501401230123002002006747

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Θεοφίλου είναι : 210-8828036 και 210-8819397 email: INFO @THEOPHILOS.GR και για περισσότερες πληροφορίες στο site του Θεοφίλου  WWW.THEOPHILOS.GR στην ενότητα «Πως θα μας βοηθήσετε» καθώς και στο WWW.FACEBOOK.COM/ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

DSC_0143

Σ.Λ.: Τι ακριβώς είναι το περιοδικό του «Θεόφιλου»;

Ι.Ν.: Είναι ένα νέο πρωτοποριακό εργαλείο 6μηνησ ενημέρωσης για τους φίλους μας. Περιλαμβάνει τη δράση του Θεοφίλου για όλο το 6μηνο, την υλική και οικονομική βοήθεια που προσφέρθηκε και πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για το δημογραφικό την υπογεννητικότητα και τις αμβλώσεις.

 

Σ.Λ.: Πιστεύεται ότι το κράτος δεν μεριμνά όσο θα έπρεπε για τις πολύτεκνες οικογένειες;

Ι.Ν.: Αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη απάντηση το βλέπει κανείς καθημερινά μπροστά του κάνοντας μια βόλτα στην Αθήνα και βλέποντας τους άστεγους και τα συσσίτια που υπάρχουν. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ούτε τις οικογένειες βοηθούν ούτε και τους φιλανθρωπικούς φορείς στηρίζει, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν ορατό και μετρήσιμο φιλανθρωπικό έργο.

DSC_0146

Σ.Λ.:  Ήρωες. Ποιοι είναι οι ήρωες για εσάς στη σημερινή κοινωνία;

Ι.Ν.: Ποιοι άλλοι από τους πολυτέκνους, που αποφάσισαν λόγο της αγάπης που είχε ο άντρας προς την γυναίκα και η γυναίκα προς τον άντρα να κάνουν πολλά παιδιά και να προσπαθούν να τα μεγαλώσουν αξιοπρεπώς δίνοντας τους όλα τα εφόδια που χρειάζονται.

DSC_0147

Σ.Λ.: Τι να περιμένουμε στο μέλλον από τον «Θεόφιλο»;

Ι.Ν.: Θεόφιλος σημαίνει φίλος του Θεού. Ότι θέλει ο Θεός, εμείς το έργο του διακονούμε, προσπαθώντας μέσα από αυτό να βελτιώσουμε την προσωπική μας πνευματική κατάσταση.

 

Σ.Λ.: Κάντε μας μια ευχή για το 2015.

Ι.Ν.: Καμιά πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια να μην έχει ανάγκη στήριξης.