Εθνικά Θέματα

Τι ανησύχησε τον Αμερικανό πρέσβη οδηγώντας τον στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ;

Η περιοχή «βράζει», η τουρκική πίεση έχει μεγιστοποιηθεί και η κατάσταση γενικώς «μυρίζει μπαρούτι». Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάγιατ πέρασε την πύλη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και προορισμός δεν ήταν ένα από τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας, αλλά της στρατιωτικής, όπου και παρέμεινε για διάστημα σημαντικά μεγαλύτερο της μιας ώρας…

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αμερικανικές υπηρεσίες έχουν φτάσει ανησυχητικά σημάδια για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς αυξάνονται οι φωνές που προτείνουν – έως και πιέζουν – να δοθεί ένα γερό μάθημα στην Τουρκία, μπας και «μαζευτεί», αναλαμβάνοντας το – θεωρούμενο ως ελεγχόμενο – ρίσκο κλιμάκωσης που θα φέρει τις δυο πλευρές στο χείλος της πολεμικής σύρραξης.

Πρόκειται για εικασία, αλλά και η λογική υπαγορεύει ότι αποστολή του πρεσβευτή είναι να ζητήσει από την Ελλάδα να συνεχίσει να επιδεικνύει «ψυχραιμία» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, μια θέση η οποία όμως πλέον βρίσκει λιγότερους υποστηρικτές στα στρατιωτικά επιτελεία, καθώς «ψιθυρίζονται» σε συζητήσεις διάφορα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

Το βέβαιο είναι η μεγάλη ενόχληση της ελληνικής πλευράς και για τη μειωμένη – όπως την αντιλαμβάνεται – επί της ουσίας στήριξη των Συμμάχων, οι οποίοι μπορεί να είναι κατανοητό να ανέχονται την «παρανοϊκή» τουρκική συμπεριφορά, θεωρείται όμως απαράδεκτο αυτό να γίνεται σε βάρος της χώρας με την πλέον προβλέψιμη για καλό της περιφερειακής ασφάλειας και ειρήνης στάση.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει αμφιβολία για τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να επενδύσουν στην στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα, σε διάφορα σημεία του ηπειρωτικού και του νησιωτικού της χώρου, κάτι το οποίο ασφαλώς ενισχύσει την ελληνική αποτροπή.

Ωστόσο, ο σεβασμός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί παρά να αποτελεί προϋπόθεση αγαστής συνεργασίας, με την ελληνική πλευρά να αναμένει από τον υπερατλαντικό της σύμμαχο την έστω «διακριτική» στήριξη, τουλάχιστον όταν οι τουρκικές προκλήσεις «βγάζουν μάτι».

Υπάρχουν όμως και ορισμένες άλλες πηγές που υποστηρίζουν, ότι και η αμερικανική πλευρά είχε κάτι ενδιαφέρον να πει στον Έλληνα αρχηγό. Το ρεπορτάζ βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και σε τέτοιες περιπτώσεις, τα στόματα είναι συνήθως «σφραγισμένα». Και ορθώς πράττουν…

Πηγή: https://www.defence-point.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας