Εθνικά Θέματα

Τι είπε ο Πούτιν για Ναγκόρνο Καραμπάχ, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς (status) του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα ορισθεί μελλοντικά και προς το παρόν διατηρείται το υπάρχων στάτους κβο (status quo).

«Πράγματι, ένα τέτοιο πρόβλημα υπάρχει, το καθεστώς του Καραμπάχ δεν έχει διευθετηθεί τελικά, συμφωνήσαμε στο ότι διατηρείται το status quo (σ.σ. η υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων), που υπάρχει σήμερα. Το τι θα γίνει περαιτέρω, είναι κάτι που επίκειται να επιλυθεί στο μέλλον, από τους μελλοντικούς ηγέτες, τους συμμετέχοντες μελλοντικά σ αυτή την διαδικασία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου.

Η συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ δίνει την δυνατότητα να εξομαλυνθεί η κατάσταση μελλοντικά, επισήμανε ο Πούτιν, θεωρώντας ότι ο τερματισμός της αιματοχυσίας είναι το κύριο αποτέλεσμα των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις 9 Νοεμβρίου από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας και της Αρμενίας.

«Περισσότεροι από 4.000 νεκροί»
«Το πιο σημαντικό που πετύχαμε είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία» δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι. «Στην πραγματικότητα νομίζω περισσότεροι», είπε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κινηματογραφική ταινία, αλλά για τραγωδία η οποία συμβαίνει στη ζωή με συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένες οικογένειες».

«Γι’ αυτό τον λόγο ο τερματισμός της αιματοχυσίας είναι το κύριο αποτέλεσμα», σημείωσε ο Πούτιν και ανέφερε ότι δεν κατάλαβε γιατί ο Πασινιάν απέρριψε τους όρους της επιστροφής αμάχων προσφύγων στην πόλη Σουσί.

Το Αζερμπαϊτζάν μόνο του θα ορίσει πού στο κυρίαρχο έδαφος του θα εγκατασταθεί το κοινό κέντρο επίβλεψης (της κατάπαυσης του πυρός), δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το κέντρο θα χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για να ελέγχει την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε κατάσταση on-line.

Γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης
Ο Πούτιν απέδωσε στις γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το γεγονός ότι η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τον ρόλο της Τουρκίας, αυτό είναι γνωστό, αυτό το έχει πει ευθέως και επανειλημμένα το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η τουρκική πλευρά ποτέ δεν το απέκρυψε αυτό. Υποστήριζε μονομερώς το Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε.

«Τι μπορώ να πω; Αυτές είναι οι γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και έχει δικαίωμα να επιλέγει τους συμμάχους του, όπως αυτό θεωρεί ότι είναι σωστό. Είναι δύσκολο να κατηγορηθεί η Τουρκία ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο στην διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρότι οι εκτιμήσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, υποστήριξε.

Photo: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ. αρχείου: EPA / Yuri Kochetkov)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / TASS

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας